Štrajk ljekara se nastavlja uprkos odluci Suda *Arhiva

BiHIlijaš

Opštinsi sud u Sarajevu zabranio je održavanje štrajka ljekara u Kantonu Sarajevo, jer Sindikat doktora medicine i stomatologije nije ispoštovao sve procedure, koje su u skladu sa Zakonom o štrajku. Uprkos sudskoj odluci štrajk će biti nastavljen do konačne odluke suda po žalbi, poručuju iz Sindikata.

Osam dana u domovima zdravlja i ambulantama u Kantonu Sarajevo niste mogli dobiti uputnice ili ljekarske potvrde. Zbog štrajka ljekara odgađane su i operacije u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” koje nisu bile hitne, kao i vakcinacija djece. Svi takozvani hladni slučajavi su vraćani, dok je medicinska usluga pružana samo onim hitnim i životno ugroženim pacijentima.

“Sva akutna stanja i akutna stanja hroničnih bolesnika, daje se redovna terapija za dijabetičare, za one koji imaju akutne psihoze, daje se redovna terapija za takve bolesnike, jer to se ne smije odbiti, jer bi se time ugrozilo zdravlje i život pacijenata”, kaže Zdravko Mrguda, specijalista medicine rada.

Reakcije pacijenata različite.

  • Bilo je hitno, rečeno je upala pluća, visok pritisak i zaista su me primil, zadovoljni smo.
  •  Svak traži svoja prava, ko i mi penzioneri.
  • Ja sam išla samo na informacije, primili su me, sve što sam tražila.
  • Sve smo dobili kako i treba.
  • Podržavam i njih vjerovatno s razlogom traže neka svoja prava, ali opet malo je nezgodno za nas kojima je poztrebno liječenja.

Općinski sud u Sarajevu zabranio je održavanje štrajka, jer nije najavljen, organiziran i vođen u skladu sa Zakonom o štrajku. U Sindikatu doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo poručuju kako će ipak sa štrajkom nastaviti dok sud ne odluči po njihovoj žalbi na presudu. Od zahtjeva za poštivanjem potpisanog kolektivnog ugovora ne odustaju.

“Mi po tom kolektivnom ugovoru trebali smo u ovoj godini, do kraja ove godine, dobiti povećanje koeficijenata koje nam vlada duguje još plus 0,7”, pojašnjava Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS.

Resorna kantonalna ministrica Zilha Ademaj stava je da se odredbe iz kolektivnog ugovora trebaju ispoštovati, međutim naglašava da su sredstva u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS. Prema njenim riječima potrebno je nešto manje od osam miliona KM do kraja godine. Dio novca osiguran je rebalansom budžeta KS.

“Mi imamo već osigurano četiri miliona i 250 hiljada KM. Mislim da se razlika može osigurati ili kroz preraspodjele u postojećem finsijskom planu, a ja lično očekujem da će biti sredstava i više nego što je planirano do kraja ove godine, tako da se ti zahtjevi mogu ispoštovati”,smatra Ademaj.

Iz Ministarstva pozivaju na nastavak pregovora, a Sindikat doktora medicine i stomatologije za utorak najavljuje mirni protest pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo. Ne isključuju kažu ni tužbe i na kraju otkaze.

Autor članka je Redakcija sa 260 aktivnih i 907 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.