Sutra pomračenje Mjeseca: Biće vidljivo iz BiH *Arhiva

Aktivni članci 926 od publish; echo $published_posts; ?>, Arhivirani članci 2921 od archive; echo $published_posts; ?>

U noći s 16. na 17. juli (utorak na srijedu) iz većeg dijela Evrope, Azije, Afrike i Južne Amerike moći će se posmatrati djelimično pomračenje Mjeseca. Pomračenje Mjeseca nastupa kad naš prirodni satelit uđe u sjenku Zemlje, tj. Kada se naša planeta nađe tačno između Mjeseca i Sunca. Kada Mjesec putuje tako da mu je samo jedan dio pomračen, tada govorimo da je to djelimično ili parcijalno pomračenje. Totalno pomračenje se dešava kad Mjesec potpuno uđe u sjenku Zemlje.

Pomračenje počinje ulaskom u polusjenku, a zatim u sjenku naše planete. Posmatrač sa sjeverne hemisfere opazit će da Mjesec postepeno počinje da tamni sa lijeve strane (od istoka). Ulazak u polusjenku se ne primjećuje golim okom. Kada Mjesec u potpunosti uđe u zemljinu sjenku (totalno pomračenje) on se jako zatamni. Međutim, i dalje ga vidimo u crvenkastoj boji. Zemljina atmosfera se ponaša poput sočiva i jače prelama crvene valne dužine pa ta svjetlost obasjava Mjesec. Mjesečeva pomračenja su rjeđa od sunčevih ali se zbog veličine sjenke Zemlje mogu uvijek vidjeti na gotovo cijeloj polukugli gdje je noć.

Pomračenja Mjeseca su bezopasna i mogu se gledati golim okom, dvogledom ili manjim teleskopom. Tokom ovog pomračenja bit će pomračeno oko 65 posto mjesečevog diska.
Zbog nestabilnog vremena Astronomsko društvo Orion neće organizovati javno posmatranje ovog fenomena, ali vam preporučuju da pogledate u nebo makar ispred svojih domova i uživate u prizoru ukoliko to vremenske prilike budu dozvoljavale.

Elementi pomračenja za BiH su slijedeći:
Ulazak Mjeseca u polusjenku: 20:43 sati
Ulazak Mjeseca u sjenku: 22:01 sati
Makismalna faza pomračenja: 23:30 sati
Izlazak Mjeseca iz sjenke: 00:59 sati (17.juna)
Izlazak Mjeseca iz polusjenke: 02:17 sati

Pripremila Adela Subašić-Kopić prema knjizi “Astronomija novog milenija” od Muhameda Muminovića

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail ilijasnet@gmail.com ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.