Predstavljamo Vam
Ispod su neki od linkova koji predstavljaju Ilijaš

Sutra tradicionalni Mevlud u Staroj džamiji Podgora

U subotu 09. septembra 2017. godine održat će se tradicionalni  Mevlud u Staroj džamiji Podgora Breza.  Program počinje poslije akšam namaza (19:15h), a bit će završen nakon mevluda, zikra i jacije namaza.

Učestvuju: imami MIZ Breza, Hor Fatih, hafiz prof. Nijaz Aganhodžić, Nermin ef. Bahtanović , Ibrahim Bilčević, Behaija ef. Zeherović i drugi.

Džamija u Podgori je najstarija i najmanja podkupolna džamija u Bosni i Hercegovini. Tačna godina izgradnje, kao ni ime onoga ko je izgradio nisu poznati. U dokumentima Zavoda za zaštitu kulturno-historijskih spomenika navodi se da je izgrađena prije otprilike 500 godina.

Od ukrasa koji govore o starosti objekta u džamiji se nalaze levhe, na kojima stoji 1284. Hidžretska godina, te 20 starih bosanskih ćilima. Postoji i Kur’an star više od 100 godina..
Iako je podgorska džamija u prethodnom ratu bila na prvoj borbenoj liniji, nikad nije pogođena. Samo u ratnom periodu u njoj se nisu obavljale vjerske aktivnosti. Nekad je ova džamija bila centralni objekt u Medžlisu Islamske zajednice u Brezi, a danas se u njoj uglavnom klanjaju džuma-namaz i bajram-namaz. Također, svake godine u septembru održava se i tradicionalni mevlud.

Prijavi Članak

Ukoliko smatrate da sadržaj koji se nalazi u članku nije trebao i ne smije biti objavljen molimo vas da to prijavite i navedete vaše razloge. U interesu nam je da su sve objavljene informacije tačne. Molimo vas da nam ako imate dodatnih informacija vezano za ovaj članak iste pošaljete putem ove forme. Hvala vam, Redakcija Ilijas.net Portala