Sutra u Brezi obilježavanje 27. godišnjice formiranja 3. korpusa Armije RBiH *Arhiva

Info: Aktivni članci 490, Arhivirani članci 3594

Centralna manifestacija obilježavanja 1. decembra, 27. godišnjice formiranja 3. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, sutra će biti održana u Brezi.

Postrojavanje počasnog voda iz sastava jedinica 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH, gdje će se položiti vijenci i cvijeće na Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine – „Šehitluk1“, nakon čega će, sa ratnim zastavama jedinica tog korpusa, biti upriličen i defile kroz Brezu.

-Prvog decembra dan je koji će ući u historiju ovih prostora, kada je 3. korpus zaživio i počeo da funkcionira kao velika formacija, uglavnom, na području Okruga Zenica. Impozantna je to bila vojna formacija – kazao je na današnjoj pres-konferenciji brigadir Haso Ribić, koji je bio načelnik Štaba 3. korpusa ABiH.

On je podsjetio da je teritorija koju je ta formacija pokrivala bilo područje današnjeg Zeničko-dobojskog i Srednjebosanskog kantona te općine Ilijaš u Kantonu Sarajevo – ukupno 22 općine te 975.000 stanovnika i 200.000 izbjeglica.

Korpus je na početku imao 33 jedinice, a 1993. i 1994. godine u svom sastavu imao je 43.000 ljudi, da bi 12. januara 1995., kada je iz tog korpusa izrastao 7. korpus, brojao 34.528 vojnika.

Centar službi Zenica također je imao preko 400 policajaca, koji su aktivno dejstovali u borbenim aktivnostima s pripadnicima vojske.

Ribo je istakao kako je 3. korpus imao 6.343 poginulih te 8.144 ranjenih boraca, a za iskazanu hrabrost i doprinos odbrani priznanje „Orden Zlatnog grba s mačevima“ dobila su četiri, „Medalju za hrabrost“ jedan, dok su 227 boraca te formacije odlikovana ordenom „Zlatni ljiljan“.

Ordenom „Zlatna policijska značka“ odlikovana su 41 policajca, dok su kolektivnim ordenima „Zlatni ljiljan“ odlikovane 303. viteška brdska brigada i 17. viteška krajiška brigada.

Delegacije boračkih udruženja ZDK-a, kako je kazao predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida ZDK Jusuf Rkman, početkom sedmice obišli su u Sarajevu mezarja predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića i komandanta ABiH Rasima Delića, zatim i spomen obilježja poginulim borcima ABiH srpske i hrvatske nacionalnosti te porodice pripadnika boračke populacije u općini Breza.

Obilježavanje godišnjice formiranja 3. korpusa ABiH, čije je sjedište bilo u Zenici, sutra će početi u 9.00 sati posjetom spomen-obilježjima u svim općinama i gradovima ZDK-a, a u svim džamijama Zeničkog i Sarajevskog muftiluka sutra će u 11.45 sati biti proučen tevhid.

Izvor: Fena

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.