Sutra u sedam sati počinje izborna šutnja: Pravo glasa ima više od 3.3 miliona stanovnika u BiH *Arhiva

Info: Aktivni članci 547, Arhivirani članci 4683

Branko Petrić, predsjednik Centralne izborne komisije kazao je na današnjoj press konferenciji za novinare da sutra u 7 sati počinje predizborna šutnja koja će trajati do zatvaranja glasačkih mjesta. 

– U toku izborne šutnje zabranjene su političke aktivnosti. U nedjelju 7. oktobra birališta su otvorena od 7 do 19 sati. Svi glasači ponijeti jedan od vazećih dokumenata: lična karta, pasoš ili vozačka dozvola. Glasači mogu provjeriti na stranici CIK-a da li ima nekih promjena ili slanjem SMS-a, a sve zbog sprečavanja zloupotreba. Svi koji su evidentirani da su zloupotrebljeni, bit će neutralisani i vraćeni. Na 5.794 birališta  bit će angažirano 314 mobilnih timova – kazao je Petrić.

Pravo glasa na ovogodišnjim Općim izborima u Bosni i Hercegovini, koji su zakazani za nedjelju, ima 3.352.933 birača, a na izborima će biti izabrano 518 nositelja mandata.

Biraju se tri člana Predsjedništva BiH, poslanici za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (42) i to 28 iz Federacije BiH, 14 iz Republike Srpske, Predstavnički dom Federalnog parlamenta (98) te Narodnu skupštinu RS-a (83), predsjednik i dva potpredsjednika RS-a te zastupnici u 10 kantonalnih skupština.

Ove godine prijavljeno je 128 političkih subjekata, 53 stranke, 36 koalicija te 34 nezavisna kandidata. Na 804 kandidatske liste je 7.498 kandidata za te nivoe vlasti.

Svi registrirani glasači moći će glasati na više od 6.000 biračkih mjesta u BiH i to 5.794 glasačkih mjesta i 314 mobilnih timova, a angažiranjem institucija i političkih stranaka ove godine je povećan broj glasačkih mjesta u konzularno-diplomatskim predstavništvima BiH gdje će moći glasati oko 1.000 građana.

– Registrovano je oko 60. 000 stranačkih posmatrača. CIK je uradila sve što se od nje očekivalo. Nema nikakvih kašnjenja i očekujemo fer i korektne izbore, red i mir odnosno poštovanje izborne šutnje – rečeno je na konferenciji za novinare.

Po statistici u međuvremenu umre 4.000 do 5.000 ljudi. CIK je naložio da se to identifikuje i obilježi na spiskovima. Mnogi su to već uradili i taj problem je sveden na minimum, rečeno je danas. Ako bi neko pokušao glasati umjesto njih, to bi bilo vidljivo.

– Birački odbori u Mostaru i Travniku su formirani i dezinformacija je da nije tako – naglašeno je.

Ovogodišnji izbori koštat će 8,5 miliona KM, od čega će oko 4,7 miliona KM biti utrošeno za naknade članovima biračkih odbora, oko 1,2 miliona KM za štampanje, pakiranje i distribuciju glasačkog materijala te oko 650.000 KM za poštanske usluge slanja listića glasačima koji glasaju putem pošte.

Centralna izborna komisija BiH prve preliminarne, potpune rezultate trebala bi imati u 21.00 sat na dan izbora.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.