Svaki početak je težak, znaju to Kemal Klapić i Muris Šehić zaposleni u Cloud IT firmi kod Ilijaša

Ubrzo nakon odrađenog pripravničkog staža u Banovićima, dobili su posao u IT kompaniji Cloud IT d.o.o. Ilijaš i trenutno žive u Ilijašu, prilično udaljeni od porodice i prijatelja.

Aktivni članci 786 od 808, Arhivirani članci 2404 od 2419

Kemala Klapića i Murisa Šehića, bivše članove Kluba za traženje posla za mlade nezaposlene u Banovićima, upoznali smo nedavno u prostorijama Službe za zapošljavanje dok su instalirali skener aparate. Preporuku za razgovor i upoznavanje dobili smo od kolegice Adile Kadić, voditeljice Kluba za traženje posla, koja je i pratila njihov cijeli proces traženja posla i zapošljavanja. U kompaniji Cloud IT d.o.o., a koja radi na održavanju dijela tehničke opreme u Službi, zaposleni su skoro pola godine.

Kemal i Muris su dva prijatelja koji su put školovanja prošli zajedno, a putevi im se ni na početku karijere nisu razdvojili. Nekad su bili članovi Kluba za traženje posla za mlade nezaposlene u Banovićima. Na evidenciji biroa za zapošljavanje bili su prijavljeni pet mjeseci, nakon što su 2017. godine, diplomirali na Internacionalnoj Poslovno Informacionoj Akademiji u Tuzli, smjer Informacione tehnologije. U tom periodu bili su uključeni u grupni savjetodavni proces u Klubu i imaju nekoliko korisnih savjeta za mlade nezaposlene.

U birou i Klubu, kako kažu dobili su veliku podršku u smislu stalnih obavještenja o stanju na tržištu rada, dok su na radionicama u Klubu stekli mnoga prijateljstva i usarvšili svoje pregovaračke i komunikacijske sposobnosti. Prema njihovim riječima sve novostečene i ojačane vještine u Klubu kasnije su im olakšale izazove na putu traženja posla.

O svojim planovima za budućnost obojica su rekli da teže biti dio velikih ozbiljnih IT projekata, a kako želja za stalnim učenjem i usavršavanjem nije nestala sa momentom diplomiranja i Kenan i Muris planiraju upisati master studiji, ali pohađati i druge vidove edukacije.

Ubrzo nakon odrađenog pripravničkog staža u Banovićima, dobili su posao u IT kompaniji Cloud IT d.o.o. Ilijaš i trenutno žive u Ilijašu, prilično udaljeni od porodice i prijatelja.

Pitali smo ih koliko im je odvojenost prepreka i da li bi i drugi mladi ljudi trebali slijediti njihov primjer početka izgradnje karijere. Ističu da, svaki posao na početku zahtijeva određeno odricanje, ali vjeruju da će se na kraju sve isplatiti. Mladim nezaposlenim savjetuju da ne gube nadu i da daju svoj maksimum u traženju zaposlenja, te da se i prekvalifikuju ako je potrebno, ali da nikad ne odbijaju poslovne prilike zbog nesigurnosti i straha.

Izvor: szztk.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.