Sve izmjene Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS *Arhiva

Info: Aktivni članci 507, Arhivirani članci 4169

Novi Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo, kojeg je Vlada KS usvojila krajem oktobra ove godine, predviđa automatsko proglašavanje i ukidanje epizoda i efikasniji način obavještavanja obveznika njegovog provođenja.

Ovaj plan je kreiran na bazi iskustva u primjeni da bi bio što efektivniji te na međunarodnim iskustvima gradova koji imaju slične probleme kao Sarajevo.

Planom je predviđeno da se epizoda Pripravnosti uvodi automatski, na osnovu stečenih uslova, dok epizode Upozorenja i Uzbune proglašava Vlada, na prijedlog Ministarstva, a na osnovu Izvještaja Stručnog tijela, ako su se ispunili uslovi predviđeni ovim Planom.

Uvedeno je i zoniranje područja Kantona Sarajevo na pet zona u koje su smještene gradske općine i Ilidža, Ilijaš, Vogošća, Hadžići i područja iznad 700 metara nadmorske visine. Njega je bilo potrebno uvesti, jer sve mjere nisu primjenjive na cjelokupnom području Kantona, niti daju iste efekte smanjenja koncentracija. Također, nije isto stanje kvaliteta zraka na cjelokupnom području Kantona, te time ni potreba za proglašenjem epizoda. I posljednji razlog je što pojedina područja Kantona iznad 700 metara nadmorske visine u zimskom periodu ne utiču na stanje kvaliteta zraka u kotlinama, zbog čega ih je potrebno isključiti iz Plana.

Svi subjekti zaduženi za primjenu Plana su identifikovani i jasno su im dodijeljene obaveze i odgovornosti. Također su dužni dostaviti odgovorne i kontakt osobe za primjenu Plana te su u obavezi izvještavati o mjerama provedenim u pojedinačnim proglašenim epizodama, kako bi se mogla evaluirati efektivnost propisanih mjera u odnosu na nivo implementacije.

Po prvi put su općine i općinske inspekcije prepoznate kao subjekti primjene Plana koje imaju svoja direktna zaduženja.

Isto tako su konkretno i sve ranije propisane mjere revidirane u smislu efektivnije provedbe i većeg učinka. U skladu s tim, mjere koje su se odnosile na ograničenja emisije iz postrojenja koja koriste plin su ukinute. U isto vrijeme, mjere koje su se odnosile na ograničenja saobraćaja za pojedine vrste vozila su izmijenjene, i to u smislu da je teritorijalno ograničenje “potez Baščaršija – Ilidža” proširen na sve gradske općine i Ilidžu, kao i u smislu da se ova mjera više ne odnosi na vozila sa benzinskim motorima, zbog znatno manje emisije prašine, ali se odnosi na dizel vozila EURO1, EURO2 i EURO3, u zavisnosti od proglašene epizode.

Također, mjere u epizodi Uzbune predviđaju zabranu korištenja čvrstih goriva i teških lož ulja za sve poslovne subjekte koje u svom radu koriste ovaj energent. Sva lica koja koriste čvrsta goriva, laka i teška ulja neće dostavljati kontakt podatke, ali moraju poštovati odredbe Plana i bit će predmet pojačanog inspekcijskog nadzora. Uvedena je obaveza svim pravnim licima, gdje za to postoje tehnički uslovi, da koriste plin kao primarni energent.

Prijedlog da se granica za PM10 koja je uslov za proglašenje Uzbune smanji sa 300 ug/m3 na 250 ug/m3 nije prihvaćen, zbog činjenice da bi se ovim značajno povećao broj dana kada bi trebalo proglasiti nivo Uzbune, a što bi značajnije opteretilo i ograničilo život u Kantonu radi represivnih mjera predviđenih u ovoj epizodi.

Dodatno je uslov za proglašenje epizoda smanjen sa najmanje dvije stanice na jednu, a što će povećati broj dana sa proglašenim epizodama Upozorenja i Uzbune.

U ovom Planu nije predviđena frakcija PM2,5 iz razloga što je ona sastavni dio PM10. Tokom zimskog perioda njen se udio gotovo potpuno izjednačava sa PM10. Takođe, još jedan od razloga je što samo jedna stanica na području Kantona vrši mjerenja PM2,5, kao i činjenica da ne postoje granične vrijednosti predviđene kantonalnom zakonskom regulativom. Međutim, preporučeno je da bi  vrijednosti PM2,5 trebale biti objavljivane u vidu upozorenja od strane ovlaštene institucije Zavoda za javno zdravstvo u cilju zaštite zdravlja ljudi, a prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

S tim u vezi, uz ovaj izmijenjeni Plan, objavljeno je 169 pravnih i fizičkih lica na koje se odnosi ovaj plan, a koja u tokom obavljanja svoje djelatnosti kroz korištenja precizno identificiranih postrojenja za zagrijavanje prostorija emituju štetne tvari u zrak.

Spisak navedenih pravnih i fizičkih lica objavljen je na stranici Vlade Kantona Sarajevo, odnosno na linku:  ovdje.

izvor: Vlada KS

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.