Sve više beskućnika u BiH *Arhiva

BiH

Gerontološki centar Banja Luka do kraja mjeseca će imati novi objekt u kojem će moći primiti osam beskućnika.

“Pravimo jedan objekt jer imamo potpisan sporazum s Gradom Banjom Lukom. Imali smo jedan prihvatni centar s 15 mjesta, ali on je oštećen zbog korištenja i zemljotresa te smo odlučili da pravimo novi. Završetak radova se očekuje za dvadesetak dana. Tu će biti osam ležajeva”, kazali su nam iz Gerontološkog centra Banja Luka.

Navode da ne znaju koliko u ovom bh. gradu ima beskućnika, jer se oni bave samo pružanjem pomoći osobama bez krova nad glavom.

“Na godišnjem nivou nam se javi četiri do pet korisnika, dok se zimi taj broj poveća na deset. Sve ono što dobiju stalni korisnici dobiju i privremeni. Ljudi dolaze u jako teškom stanju, neki su prljavi, neki promrzli, a neki gladni. Mi im pružamo medicinsku njegu, hranu i mjesto za spavanje. Uglavnom ovdje provode pet do sedam dana, te se u tom periodu pronađe neki adekvatni smještaj za njih”, rekli su iz Gerontološkog centra Banja Luka.

Naglašavaju da neki beskućnici dolaze sami, a neke dovodi socijalna služba koja se na kraju i pobrine da pronađu adekvatan smještaj.

Broj beskućnika će rasti kako temperature budu padale

U Gerontološkom centru Sarajevo trenutno boravi 13 osoba, ali očekuje se da će taj broj rasti kako temperature budu padale.

“U zimskom periodu nije dovoljno samo 25 mjesta, dok u proljetnom, ljetnom i jesenjem periodu nemamo problema s kapacitetom. Socijalna služba beskućnike šalje kod nas, ali niko ih ne prisiljava da ovdje borave ukoliko to ne žele. Ostaju onoliko koliko žele. Iako je broj dana koji mogu provesti ovdje definisan zakonom, zakon također ostavlja mogućnost boravka dok se ne nađe adekvatan smještaj”, navode iz Gerontološkog centra Sarajevo koji se nalazi u Nedžarićima.

Organizacija za pomoć beskućnicima, socijalno ugroženim osobama i mladima na području Mostara zove se Minores. Broj beskućnika na području Mostara nije poznat, ali najveći broj s kojim se ova organizacija susrela do sada je 15. U martu ove godine završena je prva faza izgradnje Centra za resocijalizaciju, a za nastavak izgradnje i rada Minores se oslanja na donacije i pomoć građana, privatnih firmi i ugostiteljskih objekata koji doniraju hranu.

U BiH ne postoji jedinstven registar beskućnika

Beskućnici s područja Zeničko-dobojskog kantona smještaj mogu pronaći u Prihvatnom centru “Duje” koji se nalazi u mjestu Klokotnica kod Doboja. Kako navode iz ovog centra, potrebe za prihvatilištima u BiH iz godine u godinu su sve veće.

Stručni tim centra pri dolasku pregleda svaku osobu i na osnovu toga određuje kakve su njene potrebe, a zatim je smješta u muške ili ženske paviljone.

Bosna i Hercegovina nema jedinstven registar beskućnika, nego projekt koji provode Ministarstvo rada i socijalne politike Federacije BiH i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, koji su izradili Priručnik za djelovanje centara za socijalni rad u vanrednim situacijama.

Autor članka je Redakcija sa 128 aktivnih i 1032 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.