AXIS u Podlugovima: Prerada pilećih nogica za potrebe tržišta zemalja Azije (FOTO) *Arhiva

Prve količine idu za Vijetnam već počekom jula ove godine.

Info: Aktivni članci 604, Arhivirani članci 4683

23-godišnji mladi biznismen iz Tešnja, Ensar Perčo uz zajedničku investiciju Fondacije Mozaik i australijskog partnera Standard & Partners Ltd. suosnivač je prvog bh. pogona za preradu pilećih nogica – sirovine koja se u našoj zemlji tretira kao otpad.

Pogon  AXIS, koji se nalazi u Podlugovima, danas je svečano otvoren i u njemu će priliku za posao dobiti 12 radnika.

Ensar Perčo, suosnivač i direktor društvenog biznisa AXIS  kazao je da od ideje do realizacije put nije bio niti malo lagan  niti je bio jednostavan, zahvaljujući svojim partnerima uspio je prevazići  sve  one prepreke do kojih je dolazio i danas je sretan što je njegova ideja dobila jedan finalni okvir.

“Na početku nije uopće bilo lako, nailazili smo na million prepreka uglavnom administrativne  prirode. Danas nakon nepunih 12 mjeseci možemo reći da smo sve posložili i da je pred nama sada samo rad. Imamo savršen nov pogon sa svom potrebnom opremom. Tu su još i neophodne hladnjače za skladištenje.  Imamo nekoliko kanala prodeje i kvalitetne kupce koji su nas jednim dijelom i finansijski podržali u cijelom ovom projektu”, kazao je Perčo.

Prve količine idu za Vijetnam već počekom jula ove godine.

“Naši kupci se nalaze u Vijetnamu, Hong Kongu i u Tajvanu koji su administrative jedinice Kine. Naše prve količine šaljemo za Vijetnam, dok se poslože carinski poslovi kod njih. Prvi brodski kontejner naših proizvoda od 27 tona trebao bi da isplovi već u julu”, rekao je Perčo.

Probna proizvodnja počinje početkom sljedeće sedmice. Perčo kaže da to nije pun kapacitet njihovog planiranog rada, to je zapravo eksperimentisanje sa kojim će imati finalne rezultate.

“Probna proizvodnja će nam pomoći u daljem radu. Ovo je dosta složen proces i zahtjeva nekoliko segmenata rada, od blanširanja, hlađenja, mjerenja protoka vode i sl., kroz koje trebaju biti zadovoljeni svi parametri da bi finalni proizvod zadovoljio standard”, pojašnjava Perčo.

Kada je riječ o nabavci sirovina, Perčo kaže da su u tom segment trenutno pokrili dio Bosne i Hercegovine.

“Sa sirovinama imamo pokriven dio BiH kroz saradnju sa vodećim domaćim brednovima, a do kraja juna se širimo i na tržište Srbije, ali to je samo početak”, kaže Perčo.

Na pripremi i radu u pogonu trenutno je angažovano šest ljudi zajedno sa tehnologom, a za potpuni rad bit će im potrebno 10 do 12 ljudi.

Perčo kaže da im je u ovom dijelu Zavod za zapošljavanje Ilijašu izašao u susret i pomogao u odabiru kvalitenih kadrova za rad.

AXIS je jedan od društvenih biznisa koji je dobio investiciju Fondacije Mozaik čiji ovogodišnji fond za investiranje u društvene biznise iznosi čak 700.000 KM, zahvaljujući Švicarskoj vladi koja se pridružila grupi od preko 50 finansijera Mozaikove strategije.

Andrea Rauber Saxer, ambasadorica Švicarske je na otvorenju pogona kazala kako joj se ova priča čini i previše dobra da bi bila istinita.

“Kada čujete da je ovdje riječ o nekome ko je krenuo od jedne ideje, da od nečega što je otpad negdje napravi biznis a još ima 23 godine, stvar zvuči još čudnije. Stoga ovu priču shvatamo veoma ozbiljno. Kada bi samo jedan posto Kineza jeo ove nogice, i kad bi ih jeli jednom godišnje, to bi bilo 300.000 nogica dnevno, a ne znam da li toliko nogica imamo u BiH”, rekla je Rauber Saxer.

Rauber Saxer je kazala da ne treba samo da polazimo od naših vlastitih naklonosti i percepcija, već da budemo otvoreni i za druge.

“Sa AXIS-om, globalizacija je jasno stigla u BiH i sigurna sam da će kompanija dobro poslovati. Nadam se da će i mnogi drugi takvi poduzetnički duhovi pronaći vlastite tržišne niše i pokrenuti biznise. Ukoliko postoji otvorenost i interkulturalna svijest, bit će I uspješni. Siguran sam daje potencijal neograničen”, kazala je.

Priča o AXIS-u počela je prije dvije godine, kada je Ensar Perčo došao na ideju da pokrene ovakav biznis, o čemu smo već pisali.

Silvio  Molinari, voditelj marketinga australijske kompanije Standard & Partners, uveo ga je u svijet online poduzetništva, kako Perčo kaže uzeo ga je pod svoje okrilje i zajedno su počeli raditi na razrađivanju ideje, koja je sada biznis.

Direktor Fondacije Mozaik Zoran Puljić kazao je da su oni vlasnici 49 posto kompanije, dok je mladi biznismen Ensar Perčo 26 posto, a da Silvia Molinara iz Australije ima udio od 25 posto u kompaniji.

“Želimo pokazati mladim ljudima da se od jedne takve ideje i bez vlastitog kapitala može otvoriti jedan ovakav pogon koji već ima sigurno tržište i koji zapošljava sada šest, a do kraja godine duplo”, rekao je  Puljić dodavši da je  sve stvar volje, te da je Perčo pokazao kako se sa njom i vizijom može napredovati.

AXIS rješava neke od savremenih problema, poput recikliranja hrane koja bi otišla na otpad, zapošljavanja teško uposlivih kategorija te  osiguranje  hrane azilima za pse. Još jedna prednost koja izdvaja ovaj biznis je činjenica da će se 51 posto dobiti vraćati nazad u zajednicu.

Neke od fotografija sa svečanog otvorenja možete pogledati ispod.  Više fotografija pogledajte na našoj Foto Galeriji ili na našoj Facebook Stranici.

5cdd5a73e0487 5cdd5a82e37775cdd58b6c1bf6 5cdd58c1d3272 5cdd58cd5d0a6 5cdd58dcb8149 5cdd58e95cf66 5cdd58f51bde0 5cdd59170346c 5cdd5921556b7

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.