Svi pripadnici Armije BiH i HVO-a imaju pravo na borački dodatak *Arhiva

BiHObavještenja

Svi pripadnici Armije BiH i HVO-a koji do sada nisu ostvarili nikakvu naknadu na osnovu učestvovanja u ratu (vojna penzija, invalidnina, tuđa njega i skrb) imaju pravo na borački dodatak, stoji u Zakonu o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica koji je nedavno usvojen u Domu naroda Federacije BiH, piše Večernji list BiH.

Visina mjesečnog dodatka svakom pojedincu ovisit će o vremenu provedenom u ratu. Naime, spomenutim Zakonom definirano je da za svaki mjesec proveden u ratu borac  dobiva šest KM. Tako će onaj ko je, primjerice, u HVO-u učestvovao 12 mjeseci, mjesečno imati dodatak u visini 72 KM, dok će onaj koji je u ratu bio 4 godine i 4 mjeseca (maksimum) imati dodatak u visini 312 KM mjesečno. Važno je naglasiti kako će jednako pravo na ovaj dodatak imati svi borci neovisno o godinama starosti, kao ni tome jesu li zaposleni ili ne.

Uz borački dodatak, usvojen je i amandman o objavi registra boraca, a Zakon bi trebao stupiti na snagu 1. januara 2019. godine. Uz navedeno, demobilisani borci i njihove porodice stupanjem na snagu ovog Zakona ostvaruju pravo na: zdravstvenu zaštitu, liječenje u inostranstvu, topličko i klimatsko liječenje, jednokratnu novčanu pomoć za liječenje, prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova i liječenje u drugom kantonu.

Također, borci imaju prednost pri zapošljavanju, kao i pomoć u slučaju smrti. U slučaju smrti boraca, članovi porodice s kojima je umrli živio u zajedničkom domaćinstvu u vrijeme smrti mogu ostvariti pravo na troškove pokopa, u visini prosječne neto plate zaposlenih u Federaciji iz prethodne godine, ako to pravo nisu ostvarili prema drugom propisu.

Zakon borcima daje pravo na prijevremeno povoljnije penzionisanje, duži godišnji odmor po osnovi učestvovanja u Oružanim snagama. Među pogodnostima propisanim Zakonom je i stambeno zbrinjavanje, subvencioniranje obaveze plaćanja naknade za dodijeljeno gradsko građevinsko zemljište i naknade za uređenje građevinskog zemljišta, dodjela sredstava za održivi povratak, besplatni priključak na infrastrukturne mreže (voda, električna energija, plin), prednost pri smještaju u penzionerske domove i gerontološke centre, osiguranje povoljnijih uvjeta školovanja.

U Zakonu dalje stoji kako su kantonalne vlade dužne svojim propisima utvrditi visinu novčanih sredstava za kreditiranje demobilisanih boraca, kriterije i postupak za dodjelu tih sredstava, kao i ostala pitanja od značaja za ostvarivanje prava na zapošljavanje i samozapošljavanje.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.

Povezane Vijesti

Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.