Svim ugostiteljskim objektima kojima je Vlada KS zabranila rad Vlada će finansirati pripadajuće poreze i doprinose

Redakcija 18. apr 2021 ID: 14279

Ministar privrede Delić pojasnio: Svim ugostiteljskim objektima kojima je Vlada KS zabranila rad, bez obzira što im je rad dozvoljen u ljetnim baštama, Vlada će finansirati pripadajuće poreze i doprinose!

Adnan Delić ministar privrede Kantona Sarajevo dao je na svom Facebook profilu pojašnjenje u vezi sa finansiranjem pripadajućih doprinosa i poreza za sve one kojima je odlukom Kriznog štaba zabranjeno obavljanje djelatnosti. Naime zbunjenost kod ugostitelja nastala je onog trenutka kada je odluka donešena da sa radom mogu početi ljetne bašte, te je ostalo nejasno da li to znači da za one koji ljetne bašte imaju mjera sufinansiranja prestaje sa tom odlukom, stoga je ministar odlučio pojasniti navedeno:

– Zbog velikog broja upita koje dobijam u zadnjih nekoliko dana, a u vezi odluka kriznog štaba i Vlade KS koje se odnose na rad ljetnih bašti u okviru ugostiteljskih objekata, dužan sam napisati slijedeće.

Svim ugostiteljskim objektima kojima je Vlada KS svojom odlukom zabranila rad, bez obzira što im je rad dozvoljen u ljetnim baštama, Vlada KS će shodno obezbijeđenim finansijskim sredstvima finansirati pripadajuće poreze i doprinose za svaki radni dan za koji je svojom odlukom ugostiteljima zabranila obavljanje registrovane djelatnosti. Dozvoljenim radom u ljetnim baštama ne smatra se da je uklonjena ova zabrana.

Javni poziv za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica po privredu KS izazvanih korona virusom, u svrhu finansiranja cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plate (FBiH) i pripadajućih poreza i doprinosa (FBiH) će biti raspisan najkasnije u narednih 15 dana, a odnosit će se na dva mjeseca u 2021. godini, mart i april, napisao je ministar Delić.

– Nadamo se da će se nastaviti pozitivan trend pada oboljelih u KS, nakon uvođenja postojećih mjera kriznog štaba i Vlade KS i da će se već krajem naredne sedmice ugostitelji vratiti svojim redovnim poslovnim obavezama u punom kapacitetu.

Ostajte dobro i zdravo sa svojim najmilijim.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 18. apr 2021 @18:00 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2104-181800-14279 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button