Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se 14. novembra *Arhiva

Info: Aktivni članci 618, Arhivirani članci 4683

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO)  u svijetu je oko 180 miliona ljudi oboljelo od šećerne bolesti (dijabetesa). Ukoliko se ne poduzmu značajni koraci prvenstveno u prevenciji, a potom i liječenju, te sprečavanju komplikacija dijabetesa, procjenjuje se da će se taj broj udvostručiti do 2030. godine.
Šećerna bolest predstavlja jedan od faktora rizika za razvoj niza bolesti cirkulatornog sistema, a zbog niza komplikacija kao što su sljepilo, amputacija ekstremiteta, srčani infarkt, moždani udar itd. značajno smanjuje kvalitet života oboljelih.

Svjetski dan dijabetesa obilježava se svake godine 14.novembra.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa  14. novembra 2018. godine apoteka „Duopharm“ Ilijaš organizuje besplatnu akciju mjerenja šećera u krvi i savjetovanje o dijabetesu kao bolesti u porastu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.