Svjetski dan i nedjelja Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca

Volonteri CK-a su umjesto građana u više od 80 gradova i opština obavili preko 5.000 odlazaka u kupovinu hrane i lijekova, te distribuirali više od 19.000 prehrambenih i higijenskih paketa korisnicima javnih kuhinja i socijalno ugroženim porodicama

Info: Aktivni članci 325, Arhivirani članci 4695

Organizacije Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca širom svijeta 8. maja obilježavaju Svjetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca. Ovaj datum se obilježava u znak rođenja Anri Dinana, osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca. Ujedno, ovim datumom počinje i Nedjelja Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, koja traje do 15. maja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ove godine na Svjetski dan Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca slavi se snaga i rezultati globalne mreže, kao i doprinos osoblja i volontera u borbi protiv pandemije koranavirusa.

Mogu reći da su naši volonteri najveći heroji ovoga vremena. Heroji koji rade iz čiste ljubavi prema drugima. Svaka čast drugim herojima, ali mogu reći da su naši volonteri diplomirani heroji, koji nesebično daju sebe rizikujući da u ovakvim teškim situacijima, bez osiguranja i bez finansijskih efekata, rade i pružaju podršku. I to je naša najveća snaga“, kazao je Rajko Lazić, generalni sekretar Društva Crvenog krsta u BiH.

Struktura Društva Crvenog krsta BiH uključena je u odgovor na pandemiju koronavirusa od samoga početka. Volonteri CK-a su umjesto građana u više od 80 gradova i opština, obavili preko 5.000 odlazaka u kupovinu hrane i lijekova, te distribuirali više od 19.000 prehrambenih i higijenskih paketa korisnicima javnih kuhinja i socijalno ugroženim porodicama. Građanima je podijeljeno više od 40.000 informativnih letaka o preventivnim mjerama i više od 100.000 zaštitnih maski, rukavica i dezinfekcionih sredstava.

Također, provodimo našu tradicionalnu akciju, za koju smo dobili saglasnost ministarstva zdravlja, s obzirom da se radi o veoma specifičnoj situaciji, a to je podjela bebi paketa, koju provodimo već 15 godina. To su paketi namijenjeni za bebe rođene na 8. maj i u nedjelji Crvenog krsta. Podijelićemo 65 paketa u svim porodilištima u Republici Srpskoj. Tu je i tradiocionalna podjela humanitarnih paketa korisnicima pomoći Crvenog krsta, koji će se preko opštinskih i gradskih organizacija distribuirati na teren“, rekla je Snježana Kovač, vršilac dužnosti generalnog sekretara Crvenog krsta RS.

Namik Hodžić, generalni sekretar CK Federacije BiH, ističe da su situacije kao što je sadašnja sa pandemijom koronavirusa najbolji pokazatelj koliko su zapravo volonteri CK-a bitni u društvu.

Naime, više od 800 volontera i 135 profesionalaca stavilo se na raspolaganje od proglašenja stanja nesreće u FBiH. Koristim priliku i da se po ko zna koji put zahvalim volonterima koji kao i mnogo puta do sada svoj volonterski posao obavljaju predano i dostojanstveno. Dragi naši volonteri – vi ste istinska snaga Crvenog križa FBiH, naš ponos i čuvari humanosti i zbog toga vam od srca hvala“, kazao je Hodžić.

Crveni krst Brčko Distrikta BiH u saradnji s policijom i prema standardima koje je postavila Svjetska zdravstvena organizacija, prevozi rizične osobe koje ulaze u BiH iz susjednih zemalja, a imaju prebivalište u Brčkom. Također, obavljaju i dezinfekciju javnih površina u svom gradu.

Sve navedene aktivnosti strukure DCKBIH ne bi bilo moguće realizovati bez podrške partnera: Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Međunarodne federacije CK i CP, Crvenog krsta Švajcarske, Crvenog polumjeseca Turske. Članice pokreta su u znak zahvalnosti i podrške uposlenicima i volonterima CK, u četvrtak uvečer obojili bojama Crvenog krsta zgradu Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, Stari most u Mostaru i zgradu Gradske uprave u Bijeljini.

Volonteri strukture DCKBiH, naročito CK Unsko-sanskog kantona, rizikujući svoju sigurnosti, vrše nadljudske napore u pružanju pomoći migrantima u BiH. Ti napori su prepoznati i od strane nadležnih institucija, gdje je u prethodnom periodu potpisan sporazum između DCKBiH i Ministarstava za ljudska prava i izbjeglice BiH, za realizaciju projekata za najugroženije stanovnike BiH. Potpisan je i sporazum sa Crvenim krstom Austrije, koji je zajedno sa bh. dijasporom pokrenuo kampanju za podršku strukturi DCKBIH. Ostvarena je saradnja i sa Crvenim polumjesecom Kuvajta i Crvenim krstom Italije.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.