Svjetski dan mentalnog zdravlja, 10. oktobar *Arhiva

Info: Aktivni članci 480, Arhivirani članci 3594

Svjetski dan mentalnog zdravlja u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje ove godine potiče otvorene rasprave o mentalnim poremećajima i investiranju u prevenciju, promociju i liječenje.

Ovogodišnjom temom „Investiranje u mentalno zdravlje” želi se skrenuti pažnja na činjenicu da je nedostatak resursa za tretman mentalnih i neurološki poremećaja i poremećaja ovisnosti ogroman, naročito u siromašnim zemljama. Finansijski i ljudski resursi uloženi u metalno zdravlje nisu adekvatni, naročito u zemljama u kojima su ti resursi nedostatni. Većina zemalja sa niskim i srednje visokim dohotkom za mentalno zdravlje izdvaja manje od 2% iz ukupnih budžetskih sredstava namijenjenih zdravstvu.

Mnoge zemlje imaju manje od jednog stručnjaka za mentalno zdravlje na jedan milion stanovnika. Čak se značajan dio ograničenih sredstava troši na velike psihijatrijske bolnice, a ne na usluge koje se pružaju na nivou zajednice i primarne zdravstvene zaštite. Za efikasnije i humanije usluge u mentalnom zdravlju neophodno je povećati ulaganja i preraspodijeliti sredstva kojima raspolažemo. Svjetski dan mentalnog zdravlja se danas obilježava u više od stotinu zemalja, a u našoj zemlji prigodni skupovi i događaji se održavaju u Sarajevu, Tuzli, Banja Luci, Konjicu i drugim gradovima.

O SVJETSKOM DANU MENTALNOG ZDRAVLJA

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se svake godine 10. oktobra. Ove godine, fokus Svjetskog dana mentalnog zdravlja je na prevenciji suicida.

Svakih 40 sekundi, jedna osoba izgubi život zbog samoubistva. Stoga je ove godine na snazi poziv “40 sekundi akcije” da bi se povećala svijest o problemu suicida širom svijeta i ulozi koju svako od nas može imati u njegovoj prevenciji, putem sljedećih aktivnosti:

  • povećanja svijesti o značaju suicida kao globalnog javnozdravstvenog problema;
  • poboljšanja znanja o tome šta se može učiniti da se spriječi suicid;
  • umanjivanja stigme koja je povezana sa suicidom;
  • pokazivanja osobama kojima je teško da nisu same.

Jednostavno rečeno, ovo je prilika da pokažete da Vam je stalo.

KLJUČNE ČINJENICE O SUICIDU:

  • Suicid je moguće spriječiti
  • Svakih 40 sekundi jedna osoba umire od samoubistva
  • Prethodni pokušaj samoubistva predstavlja značajan riziko-faktor za suicid
  • Suicid/samoubistvo je drugi vodeći uzrok smrti među populacijom od 15. do 29. godine starosti
  • Suicid pogađa sve starosne grupe u svim državama svijeta

izvori: World Federation for Mental Health, 9.10.2019

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.