Svjetski dan zdravlja u znaku podrške medicinskim sestrama i babicama

Info: Aktivni članci 516, Arhivirani članci 4439

Svake godine, sedmi april se obilježava kao Svjetski dan zdravlja. Slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja je “Podržimo sestre i babice” jer je fokus na radu medicinskih sestara i babica, te podsjećanju svjetskih lidera na ulogu koju oni imaju u održavanju svijeta zdravim.

Prema definiciji svjetske zdravstvene organizacije “Zdravlje predstavlja tjelesno, duševno, socijalno i ekonomsko blagostanje, a ne samo odsustvo bolesti”.

Medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici nalaze se na čelu reakcije na COVID-19 – pružanjem visokog kvaliteta tretmana i njege, te poštovanja osoba kojima je njega potrebna, vodeći dijalog u zajednici za rješavanje strahova i pitanja i, u nekim slučajevima, prikupljanje podataka za kliničke i epidemiološke studije.

Svjetski dan zdravlja treba da naglasi trenutni status sestrinstva širom svijeta. WHO-SZO i njeni partneri dali su niz preporuka za jačanje radne snage za sestre i babice.

Pet ključnih preporuka WHO-a su ulaganje u obrazovanje medicinskih sestara i babica, zapošljavanje većeg broja specijaliziranih medicinskih sestara, ulaganje i jačanje liderskih vještina medicinsih sestara i babica, jačanje sestrinske uloge u zdravstvenom sistemu, te pružanje podrške zdravstvenim radnicima u jačanju i provođenju promocije zdravlja i prevencije bolesti.

Ove preporuke će biti od značajne za postizanje nacionalnih i globalnih ciljeva vezanih za univerzalnu zdravstvenu pokrivenost i dostupnost, zdravlje majke i djeteta, zarazne i nezarazne bolesti, uključujući mentalno zdravlje, spremnost na hitne slučajeve i reagovanje, sigurnost pacijenata i pružanje integrisane brige orjentisane na čovjeka.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO – WHO – World health organisation), je 7. april proglasila za Svjetski dan zdravlja na prvoj Zdravstvenoj skupštini, 1948. godine.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.