Teška situacija u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari *Arhiva

Info: Aktivni članci 495, Arhivirani članci 4169

Na tešku situaciju u Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici upozorio je već prilikom preuzimanja mandata novi direktor Emir Suljagić, a nedavno je organizirana i donatorska konferencija za općine i gradove u Bosni i Hercegovini. Međutim, sredstva koja su prikupljena nisu dovoljna za održavanje, funkcionisanje i aktivnosti Memorijalnog centra, stoga je donijeta odluka o organizaciji donatorske večeri za poslovnu zajednicu u našoj zemlji. Nažalost, njeno održavanje je upitno.

Ova institucija trenutno nema dovoljno novca sačuvati lokaciju na kojoj je smještena ni održavati postojeće objekte i raditi vlastite istraživačke projekte. Četrdesetak općina i gradova je nakon potpisivanja memoranduma uplatilo 600.000 maraka.

U ovom trenutku najjeftiniji građevinski rekonstrukcijski zahvat na ovoj lokaciji je 1,6 miliona KM i to ponajbolje govori o tome koliko i gdje se pamćenje i sjećanja nalazi na našoj listi prioriteta – kaže Suljagić.

Krajem ovog mjeseca planirano je održavanje donatorske večeri u Sarajevu za poslovnu zajednicu za podršku projektima koje namjeravaju organizirati. No, njeno održavanje je pod upitnikom.

Ne znamo još uvijek hoće li biti organizirana. Prije 15-ak dana smo poslali pozive za 100 poslovnih entiteta u BiH. Dosad je dolazak potvrdilo samo pet – ističe Suljagić.

Eksponati, fotografije žrtava, kao i drugi predmeti koji se godinama čuvaju od zaborava neće još dugo prkositi zubu vremena ako se hitno ne poduzmu koraci koji vode rješenju problema funkcionisanja Memorijalnog centra.

Najteži su momenti kada nam porodice poklanjaju na čuvanje predmete koji su pronađeni u masovnim grobnicama uz njihove najmilije – navodi Amra Begić-Fazlić, šefica Odsjeka za muzejsku djelatnost u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

Bez obzira na tešku situaciju, Memorijalni centar Srebrenica – Potočari provodi više projekata.

Ako želite biti dio ove priče, pomoći funkcionisanje ove ustanove i podržati aktivnosti podizanja svijesti o genocidu, kao i doprinijeti poboljšanju istraživačkog i naučnog rada, možete ih kontaktirati.

izvor: federalna.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.