Treba brinuti o komšijama, starijim i iznemoglim osobama *Arhiva

Info: Aktivni članci 533, Arhivirani članci 3594

Imati dobrog komšiju na današnjem vaktu zaista je teško.

Iako ovdje govorimo osobama koje su u svojoj 8 ili 9 deceniji života, a koje žive same i čija su djeca odselila u inostranstvo te ih povremeno obilaze komšije ili osobe koje brinu o njima, vatrogasci sve češće  „provaljuju“ u zaključane stanove kako bi se uvjerili da li su dobro.

Sličan događaj nedavno se desio i u Ilijašu, (slika gore), iako je u ovom slučaju sve bilo u redu i ispostavilo se da osoba taj dan nije bila u stanu.

Koliko je jedno društvo humano prije svega zavisi od toga kako se se odnosimo prema najosetljivim i socijalno najugroženijima članovima društva, upozoravju stručnjaci.

Vatrogasci su ti koji dobijaju sve više poziva zabrinutih komšija i rodbine, da provjere šta je sa penzionerima koji žive sami, jer im je stan zaključan i niko ih ne može obići.

U takvoj situaciji, starim licima ne preostaje ništa drugo nego da se oslone na porodičnu solidarnost i druge neformalne mreže podrške. Licima koja su nesposobna, sama i od porodice napuštena, jedini je izlaz da održavaju kontakte s komšijama i poznanicima. U suprotnom, kratki brojevi vatrogasaca, policije i hitne pomoći jedini su spas, naravno, ukoliko su u stanju da ih pozovu.

Brinite o svojim komšijama.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.