Trgovci u RS-u ne smiju naplaćivati reklamne kese *Arhiva

Info: Aktivni članci 655, Arhivirani članci 3920

Prodavci u Republici Srpskoj ne smiju da naplaćuju vrećice koje na sebi sadrže oznaku, naziv, logotip ili boje koje asociraju na trgovca, upozorili su danas iz entitetskog Inspektorata.

Povodom informacije da je od 1. januara ove godine većina trgovačkih objekata počela s naplatom pvc vrećica, iz tržišne inspekcije podsjećaju da je Zakonom o zaštiti potrošača propisano je da se omot, kao što je: kesica, vrećica, torba, poseban papir ili slično, koji služi za nošenje kupljenih proizvoda koji ima u cijelosti ili djelimično logotip, znak, slogan i/ili naziv proizvođača i/ili trgovca ili upućuje na njega, smatra reklamnim sredstvom koje trgovac ne smije posebno zaračunati kupcu.

Trgovci vrećice bez reklamnih oznaka proizvođača ili trgovca, bez logotipa, znaka, slogana i slično mogu prodavati kao i svu ostalu robu.

Za njih mora biti formirana cijena putem kalkulacije cijena i moraju biti zadužene u poslovnoj dokumentaciji. Takođe je neophodno izdati račun kao i za svu ostalu robu“, naglašavaju iz Inspektorata RS-a.

Ukoliko potrošači uoče nepravilnosti, mogu da se obrate republičkoj ili općinskoj/gradskoj tržišnoj inspekciji, koja je nadležna za zaštitu prava potrošača u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača RS.

Za trgovca, ukoliko postupi suprotno odredbama zakona propisana kazna od 1.000 KM do 5.000 KM, a za odgovornu osobu i trgovca preduzetnika od 500 KM do 2.500 KM.

izvor: Klix.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.