BiHIlijaš

Trojka iz Tešnja koja je opljkačkala benzinsku pumpu u Srednjem puštena na slobodu

Među njima i povratnik iz Sirije

Tri su osobe, prema saopćenju MUP-a Kantona Sarajevo osumnjičene da su počinile razbojništvo nad uposlenikom na benzinskoj pumpi INA u Srednjem tako što su uz prijetnju pištoljem, radniku oduzele novac, a potom se vozilom udaljile u pravcu Semizovca.

PROMO

Automobil je zaustavljen u Semizovcu, gdje su uhapšeni. Tokom pretresa automobila pronađena je i oduzeta određena suma novca, jedan gasni pištolj i jedan kačket, potvrdila je policija.

Uhapšene osobe predate su jučer u nadležnost postupajućem tužiocu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo – naveo je Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo je potvrđeno da su pred tužioca privedeni osumnjičeni Almir Džinić, Abaz Sadiković i Esad Hasanbašić.

Naknadno je potvrđeno da su nakon saslušanja pušteni na slobodu.

Postupajući tužilac je nakon ispitivanja ocijenio da se osumnjičeni mogu braniti sa slobode. Ostaju pod istragom za krivično djelo razbojništva i predmet ide u redovnu proceduru – kazala je Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Džinić je pred Sudom BiH 2016. godine osuđen na godinu dana zatvora zbog sudjelovanja u borbama na sirijskom ratištu.

Sud BiH je tada prihvatio sporazum o priznanju krivnje koji je Džinić postigao s Tužilaštvom.

Prema optužnici, Džinić je krajem 2013. godine zajedno s obitelji otputovao u Tursku, odakle se prebacio na područje Sirije i pridružio paravojnim strukturama Islamske države Iraka i Levanta (ISIL). U oružanim sukobima na području Sirije učestvovao je sve do jula 2016. godine, navelo je Tužilaštvo BiH.

Sud je u obrazloženju odluke naveo kako je sporazum o priznanju krivnje prihvaćen zbog “specifičnih okolnosti slučaja koje imaju karakter osobito olakšavajućih okolnosti”.

– Sud je posebno cijenio činjenicu da je optuženik odveden u Siriju 2013. godine kao maloljetnik, koji je pobjegao s ratišta, priznao učešće u terorističkim formacijama ISIL-a i izrazio iskreno kajanje – saopćeno je iz Suda BiH.

izvor: Faktor

Povezani članci

Back to top button