Turska očekuje milion električnih automobila na cestama do 2030. godine *Arhiva

Info: Aktivni članci 610, Arhivirani članci 4683

Turski ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez je izjavio da očekuje da će na turskim cestama do 2030. godine biti preko milion električnih vozila.

Nadamo se također da ćemo do 2022. ili 2023. godine na cestama vidjeti i vlastiti autohtoni automobil“, rekao je Donmez.

Nakon što je Turska krajem decembra prošle godine predstavila prototip prvog električnog automobila domaće proizvodnje, Donmez je istakao da Ministarstvo energetike u narednom periodu planira procijeniti utjecaj od milion punionica na mrežu za distribuciju električne energije.

Na projektu razvoja prvog turskog automobila radi Inicijativna grupa za proizvodnju turskog automobila (TOGG) koja je nastala u junu 2018. godine udruživanjem resursa turskih kompanija Anadolu Grubu, BMC, Kok Grubu, Turkcell, Unije turskih berzi i privrednih komora i Zorlu Grubu.

Prvi model turskog automobila će biti iz kategorije SUV vozila na električni pogon. Plan je da do 2030. godine bude pokrenuta proizvodnja pet modela turskih automobila i to po tri različite verzije za svaki model. Godišnje je planirana proizvodnja 175 hiljada primjeraka.

TOGG trenutno sarađuje s Ministarstvom energetike i prirodnih resursa na utvrđivanju lokacija za postavljanje brzih punionica u zemlji.

“Ove punionice bi trebale moći puniti automobil u nekih 15-25 minuta, ovisno o kapacitetu i karakteristikama akumulatora, što znači da mreža mora imati kapacitet od 50-100 kilovatsati”, izjavio je Donmez.

Na kraju je još dodao da bi brze punionice trebale biti izgrađene ne samo u velikim turskim gradovima nego i u manjim gradovima u kojima također postoji interes za električnim vozilima.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.