U 2020. godini 50 miliona za demobilisane borce… *Arhiva

Info: Aktivni članci 455, Arhivirani članci 4169

Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević kazao je da je u budžetu za 2020. godinu predviđeno 50 miliona KM za egzistencijalne naknade demobilisanim borcima.

To bi, prema relevantnim procjenama, trebalo biti dovoljno za oko 20.000 boraca Armije BiH i HVO-a koji bi naredne godine trebali ostvariti pravo na ovu naknadu.

Oružane snage

Zaključno sa 10. decembrom, kako je potvrdio ministar, 16.745 boraca pokrenulo je proceduru za ostvarivanje prava na egzistencijalnu naknadu.

“Do tog datuma 12.345 boraca je dobilo pravosnažna rješenja. Tako je 10. decembra 9.498 boraca dobilo svoju naknadu za sve mjesece kako im stoji u rješenju. Izborili smo se da ove naknade budu isplaćivane do 10. u mjesecu, u isto vrijeme kada i primanja dobivaju porodice poginulih boraca, invalidi i dobitnici priznanja. Budući da je prosječna naknada za svakog borca oko 200 maraka, procjenjujemo da je 50 miliona dovoljno za naknade u narednoj godini” – kazao je Bukvarević.

Prema njegovim riječima, ove je godine u budžetu bilo 25.000.000 KM, a Vlada FBiH je usvojila isplatni koeficijent od 5 KM za svaki mjesec u oružanim snagama, piše Avaz.ba.

Isplatni koeficijent

To znači da će za 2019. biti dovoljno sredstava za sve borce. Ukoliko se desi da to pravo ostvari veći broj boraca, Vlada će moći korigirati isplatni koeficijent, što bi značilo nižu naknadu. Nadamo se da to toga neće doći i potrudit ćemo se da ispoštujemo sve obaveze” – zaključio je Bukvarević.

izvor: Hayat.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.