U bh. gradovima zrak ponovo nezdrav, u Sarajevu epizoda Pripravnost *Arhiva

Info: Aktivni članci 561, Arhivirani članci 3594

U nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini prema mjerenjima Eko akcije, zrak je jutros nezdrav.

Najveće zagađenje izmjereno je u Tuzli gdje je zrak okarakterisan kao vrlo nezdrav.

Visok stepen zagađenja zabilježen je i u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Lukavcu, Visokom i Prijedoru.

Zbog povećane zagađenosti, moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme.

Svi ostali mogli bi da počnu da osjećaju negativan uticaj zagađenja na zdravlje.

Kanton Sarajevo: Povećana koncentracija zagađujućih materija, proglašena epizoda Pripravnost
Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo zabilježen je značajan rast prosječnih dnevnih koncentracija čestičnih tvari u zraku – PM10, predviđenih za epizodu “Pripravnost” (50 µg/m3), prema kojem su jutros na stanicama izmjerene sljedeće vrijednosti: Vijećnica 67, Otoka 64 i Ilijaš 99 µg/m3.

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, prema odredbama Plana interventnih mjera, proglasilo je epizodu “Pripravnost”u svim zonama na području Kantona Sarajevo u kojima se primjenjuje Plan, uz kontinuiran nastavak praćenja stanja kvaliteta zraka, saopćeno je iz Press službe KS.

Upućuje se i apel stanovništvu da smanji korištenje motornih vozila.

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS preporučuju stanovništvu Kantona da smanji kretanje i boravak vani, posebno u jutarnjim i večernjim satima kada je koncentracija zagađujućih materija u zraku najveća. Apeluju i na rizične grupe stanovništva, kao što su hronični bolesnici (plućni, srčani), bolesnici skloni alergijama, starijoj populaciji, maloj djeci i trudnicama, da reduciraju duže ili naporne aktivnosti na otvorenom, koliko im to mogućnosti dozvoljavaju.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.