U CMZ Vogošća obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja *Arhiva

Info: Aktivni članci 637, Arhivirani članci 4683

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se svakog 10. oktobra, sa ciljem da potaknemo ljude da daju veću podršku osobama koje imaju poteškoća s mentalnim zdravljem.

Ovogodišnjom temom „Investiranje u mentalno zdravlje” želi se skrenuti pažnja na činjenicu da je nedostatak resursa za tretman mentalnih i neurološki poremećaja i poremećaja ovisnosti ogroman, naročito u siromašnim zemljama. Finansijski i ljudski resursi uloženi u metalno zdravlje nisu adekvatni, naročito u zemljama u kojima su ti resursi nedostatni. Većina zemalja sa niskim i srednje visokim dohotkom za mentalno zdravlje izdvaja manje od 2% iz ukupnih budžetskih sredstava namijenjenih zdravstvu.

Društvena je obaveza dati doprinos podizanju svijesti o važnosti mentalnog zdravlja i upozoravanja na porast mentalnih poremećaja koji se javljaju u modernom društvu.

I ovog 10. oktobra u vogošćanskom Centru za mentalno zdravlje upriličeno je druženje pacijenata, uposlenika ali i predstavnika lokalne zajednice.

U Centru za mentalno zdravlje u Vogošći radi stručno osoblje koje je akreditovano za rad sa pacijentima, a sve s ciljem njihove socijalne rehabilitacije i uključivanja u društveno koristan rad.

5d9f02596c801

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.