U džamiji „Ljepotica“ u Podlugovima svečano promovisano 45 novih učača Kur’ana *Arhiva

Ilijaš

Tradicionalna tribina posvećena Srebrenici svakog 11. u mjesecu u džamiji “Ljepotici” u Podlugovima  ove nedjelje obilježena je svečanim programom i promociji  45 novih učača Kur’ana, polaznicima mekteba koji su u ovoj školskoj godini savladali arapsko pismo.

Na početku programa proučen je Ya sin, te recital i kasida o patnji Srebrenicr. Poslije toga prisutnima se u prepunoj džamiji obratio imam džamije Podlugovi Asmir ef. Salihović.

-Danas je velik dan za sve nas, naš džemat, naše učenike kojih je 45 u ovoj mektebskoj godini naučilo arapsko pismo i imamo 45 novih učača Kur’ana.  Iza nas je mnogo časova,  mnogo rada i truda, svega onoga što nosi mektebska nastava, ali ovih 45 bili su najuporniji. Želim čestitati njihovim roditeljima kao i svim roditeljima polaznicima našeg mekteba koji su sve odgovorniji prema mekteba. Želim čestitati i svima koji pomažu naš rad, sad imamo dvije dobro opremljene učinioce,  džematskom odboru koji bdije da sve funkcioniše kako treba. Pozivam vas da u narednim danima do završetka mektebske godine za mjesec i po  da vam mekteb bude u vrhu prioriteta.  Sva djeca koja su prošla mekteb, mogu posvjedočiti za ovih 15 godina,  postali su čestiti i odgovorni ljudi, nisu otišli u bilo kakvu krajnost. Broj učača Kur’ana u ovoj džamiji stalno se povećava- 2014. godine imali smo 130 djece, a 35 učilo je u Kur’anu, a taj broj ove godine 240 redovnih polaznika i 102 njih koje uče u Kur’anu. Znanje je naša najbolja investicija, ulažite u znanje i čuvajte vašu djecu, poručio je ovom prilikom ef. Salihović.  

Ovom prilikom promovisano je i sedam mladih muezzina koji su završili tradicionalni Kurs za muezzine u mektebu, koji se održava  već nekoliko godina a kako bi se afirmisala tradicija  lijepog učenja ezana gdje je muezzin sa lijepim glasom oduvijek imao posebno mjesto.

Proljetni martovski dan, sunce i toplota nisu bili jedini razlog za otopljenje srca prisutnih. „Kur’an je proljeće vjernika, kao što je kiša proljeće Zemlje. Poslanik Muhammed  je učio u dovi: „…učini da mi Kur’an bude proljeće moga srca, svjetlo mojih prsa, raspršitelj moje tuge i otklonitelj mojih briga i teškoća“. 

Svi novi učači Kur’ana dobili su diplome, hedije i knjige kao podsjetnik na ovaj lijepi događaj u svojim životima.

Preuzeto sa RadioIlijas.ba

Autor članka je Redakcija sa 128 aktivnih i 838 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net | +387(0)62 118 465

#IlijašNet #iNet | 2018 IlijašNet© Prvi u Ilijašu
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.