U Evropu stiže oblak pijeska iz Sahare

Redakcija 20. feb 2021 ID: 10642

U Evropu će tokom vikenda ponovo stići oblak pijeska iz Sahare, ali se još ne zna da li će biti vidljiv golim okom kao što je to bio slučaj sa oblakom prašine koji se kretao Evropom početkom februara, saopštila je evropska služba za atmosferska osmatranja Copernicus.

U prvom vikendu februara nebo je bilo obojeno žućkastom oker bojom, posebno na jugu i istoku Francuske, gdje je prošao oblak prašine izazvan peščanom olujom u Alžiru koji su vjetrovi poneli ka sjeveru. Zbog ovog oblaka znatno je pogoršan kvalitet vazduha u oblastima preko kojih se kretao.

Novi veliki i gusti oblah saharske prašine kreće se ka sjeveru i treba da stigne do nekih dijelova Evrope tokom vikenda i početkom iduće nedjelje, saopštio je Copernicus.

Glavni dio oblaka trebalo bi da se koncentriše na istoku Španije i sjeveru Francuske, ali bi oblak mogao da stigne i do Norveške.

Oblaci pustinjske prašine mogu da oboje nebo u crveno, ograniče vidljivost i prekriju vozila i prozore naslagama prašine, ali je sada teško kvantitativno predvideti puni uticaj četiri ili pet dana unapred, dodaje se u saopštenju.

Copernicus ipak predviđa pogoršanje kvaliteta vazduha u Španiji, Francuskoj i možda u Velikoj Britaniji i zemljama Beneluksa, upozoravajući na negativan uticaj prašine na respiratorne puteve.

Kada se to dogodilo u Evropi izmedju 4. i 8. februara izazvane su naslage od više mikrograma čestica po metru kvadratnom na velikom dijelu juga Evrope, što je količina više stotina puta veća od prosječne, saopštio je tada Copernicus .

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 20. feb 2021 @17:13 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2102-201713-10642 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.

Povezani članci

Back to top button