U Federaciji BiH bez posla ostalo 21.360 ljudi *Arhiva

Info: Aktivni članci 348, Arhivirani članci 4695

Direktor Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine Šerif Isović, prilikom današnjeg obraćanja javnosti predstavnika federalnih institucija kazao je kako je od početka pandemije pa do danas broj zaposlenih u FBiH manji za 21.360 zaposlenika.

“Zaposlenici porezne uprave u periodu za 23 radna dana obradili su 28.551 odjavu zaposlenika ili 7.235 prijava zaposlenika, tako da sa jučerašnjih danom, nažalost, mi u Federaciji imamo smanjenje broja zaposlenika od 21.360”, kazao je Isović.

Naglasio je da zaposlenici Porezne uprave u ovim teškim vremenima i u reduciranom broju uspijevaju da odgovore na ključni zadatke koje se pred njih stavljaju u ovom vremenu.

“Porezna uprava primjenjuje sve mjere Vlade FBiH i kriznih štabova, prije svega u smislu zaštite zaposlenika Porezne uprave, zaštite poreznih obveznika i svih građana koji eventualno imaju potrebe da borave u Poreznoj upravi. Od 1.246 zaposlenika koji su trenutno zaposleni u Poreznoj upravi niko nije pozitivan na koronavirus iako smo na samom početku pandemije imali izolaciju dvije porezne ispostave iz razloga što je u tim ispostavama boravile stranke, odnosno porezni obveznici koji su bili pozitivni na virus”, kazao je Isović.

Dodao je da Porezna uprava ima dvojaku ulogu. Prva njena uloga je da je racionalno efikasna u prikupljanju javnih prihoda i s druge strane da bude kvalitetan, dobar i brz servis poreznim obveznicima.

“Porezna uprava je reducirala komunikaciju s poreznim obveznicima, na način da svu komunikaciju obavlja isključivo elektronski pute, putem faxa i emaila i na sve zahtjeve poreznih obveznika odgovara na taj način. Zaposlenici Poreznih uprava svakodnevno prate i analiziraju naplatu javnih prihoda, promet preko fiskalnih uređaja i jedinstveni sistem odnosno prijave i odjave radnika”, kazao je Isović.

Istakao je da se kontinuirano prati i javljanje fiskalnih uređaja na server Porezne uprave i vrši analiza rada svih poreznih obveznika.

“U našem sistemu nadziremo oko 83.000 fiskalnih uređaja i već smo prepoznali određen broj poreznih obveznika koji će biti prioritetno kontrolisani u narednom periodu”, kazao je Isović.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.