U Ilijašu i Vogošći promocija knjige „Svemirka“ autorice Adne Langić *Arhiva

U organizaciji online knjižare Book cafe, u petak, 1. novembra 2019. godine u 17:00 sati u Gradskoj biblioteci Ilijaš i u 19:00 sati u prostorijama Kulturno sportskog centra Vogošća bit će upriličena promocija knjige „Svemirka“ autorice Adne Langić.

Aktivni članci 899 od 906, Arhivirani članci 2921 od 2953

U organizaciji online knjižare Book cafe, u petak, 1. novembra 2019. godine u 17:00 sati u Gradskoj biblioteci Ilijaš i u 19:00 sati u prostorijama Kulturno sportskog centra Vogošća bit će upriličena promocija knjige „Svemirka“ autorice Adne Langić.

Adna Langić rođena je 1997. godine u Rijeci. Kao dijete s porodicom seli se u Travnik u Bosni i Hercegovini, gdje završava osnovnu i srednju školu. Još u osnovnoj školi, vođena afinitetima za literarno stvaralaštvo, uz pomoć Uprave škole osniva školski list, koji se od tad, pa do danas objavljuje u kontinuitetu. Kroz srednjoškolsko obrazovanje bavi se pisanjem blogova i članaka za nekoliko lokalnih internet portala. Adna je trenutno studentica prvog ciklusa studija i ova knjiga je njen književni prvijenac.

Adna vjeruje da putem književnosti krenu ljudi koji imaju iskonsku potrebu da izraze nadahnuće koje pronalaze u onome što vide i osjete u svojoj okolini, pa je tako i ona, vođena potrebom da izrazi svoj unutarnji Svemir, pisala pjesme, koje su kasnije pretočene u zbirku “Svemirka”.

Pisanje Svemirke nije bilo s namjerom, pa je teklo prilično spontano. U njoj je ukoričeno ono što je Adna promatrala u sebi i drugima kroz nekih godinu i pol, bez censure i bez prepravki. Svaka pjesma je ostala u svojoj originalnoj i prvoj verziji. To ima svoje prednosti i mane, ali se pjesnikinji sviđala ideja sirovog osjećaja prenijetog na papir, te je smatrala da će to čitatelji najlakše prepoznati kao sebi blisko.

Aida Tule, dipl.psih. kaže da je Adna u zemlji čuda.

Nekim čudom, neočekivanim, tajanstvenim putevima riječi, džep postaje cijela jedna spiralna galaksija emocija i misli koje se slijevaju niz pero mlade poete i tvore sjajno jezgro ideja o nijansama u posmatranju različitih stanja ljudskih duša koje se u neprekidnom kretanju približavaju i udaljavaju jedna od druge, skupljaju i šire, otvaraju i zatvaraju. Rekla bih da ova poezija slika kontrakcije koje život čine.

Stihovi Svemirke daju osjećaj kao da kročite nevidljivom stazom neopisive mladalačke lepršavosti ali u isto vrijeme nudi notu zrelosti osobe koja kao da je proživjela i svjedočila ljudskim sudbinama barem jedno cijelo stoljeće. Adna diše slova kojima želi da nam približi svijet njenih osjećaja koji imaju svoj kontinuitet, svoje središte i svoju povezanost kroz maštu koja kao ljepilo drži na okupu sva njena životna iskustva i nastojanja da spozna sebe u uzvišenom stanju iskrene i čiste ljubavi.

Ako vjerujemo da su čuda pomak u percepciji, onda ova knjiga zaista čini čuda u džepu njenog srca. ”

Aida Tule, dipl.psih.

5db607076836c 5db6071550294 5db607183c047 5db6071379ce4

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.