U Ilijašu obilježen Dan Armije BiH (Foto) *Arhiva

Info: Aktivni članci 536, Arhivirani članci 4439

Boračka,sportska udruženja, udruženja žena i porodica nestalih zatim predstavnici političkih organizacija općine Ilijaš su na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu položili cvijeće u znak sjećanja na sve šehide i poginule borce koji su dali svoje živote za našu domovinu a povodom Dana Armije BiH koji se obilježava 15. aprila .

Svima prisutnim obratio se Enes Durak, komandant 126. ilijaške brigade koji je ukratko objasnio cilj okupljanja kao i na samu ulogu ARBiH.

Nakon polaganja cvijeća održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća Ilijaš koju je vodila Predsjedavajuća OV Alma Omerović.

Obilježavanje Dana Armije BiH završeno je promocijom filma  filma “Čuvari Bosne”.


8.aprila 1992. Predsjedništvo BiH proglasilo je neposrednu ratnu opasnost i osnovalo Glavni štab Teritorijalne Obrane BiH.

Armija Republike Bosne i Hercegovine je službeno osnovana 15.aprila 1992 godine, a sačinjena je od jedinica Teritorijane odbrane kao odgovor na agresiju. Armija BiH nastala je ujedinjenjem jedinica TO-a, Patriotske lige, Zelenih beretki, MUP-a BiH i raznih bošnjačkih dobrovoljačkih formacija u jedinstvenu vojsku Sredinom maja 1992. HOS prihvaća vrhovno zapovjedništvo Armije BiH, ali ne i HVO, čije je vodstvo prilikom osnivanja odbacilo TO BiH kao “iskompromitiranu”.  ARBiH 1994.godine učestvovala je u raznim operacijma čiji akcenat je bio u Krajini , a 1995 počinje ofanzivu i oslobodilački rat koji je zaustavljen politički. Za četiri godine ARBiH je postala veoma važan faktor u našoj zemlji . Armija se sastojala od sedam korpusa, prvi komandant bio je Sefer Halilović a drugi Rasim Delić.

Foto Galeriju možete vidjeti Ovdje ili na našoj Facebook Stranici.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.