FotoIlijaš

U Ilijašu održane dvije radionice za mlade pod nazivom „Budi promjena!“

Fondacija Muharem Berbić, u sklopu projekta pod nazivom „Budi promjena!“u saradnji sa Općinom Ilijaš i Institutom za razvoj mladih KULT je organizovala dvije edukativne radionice za mlade na kojima su predstavljeni mehanizmi, načini, ali i važnost učešća mladih u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou. Osnovni cilj projekta „Budi promjena!“ je doprinijeti povećanju svijesti mladih o važnosti njihove participacije pri procesima donošenja odluka na svim nivoima vlasti. Također, kroz projekat su predstavljeni osnovni alati pomoću kojih je moguće uticati na donosioce odluka kako bi njihova rješenja imala što pozitivniji uticaj na mlade ljude. Univerzalnost projektnih aktivnosti omogućava da iste budu reprodukovane i aplicirane u bilo kojoj lokalnoj zajednici unutar Bosne i Hercegovine.

PROMO

Adnan Mević, projektni menadžer Fondacije Muharem Berbić je istakao važnost održavanja ovakvih radionica.„ Fondacija je organizovala radionicu za sve mlade sa područja općine Ilijaš u saradnji sa Institutom za razvoj mladih Kult i Općinom Ilijaš. Osnovni cilj jeste da se predstave različiti demokratski alati pomoću kojih mladi mogu učestvovati u procesu donošenja odluka.U posljednje vrijem puno se govori o problemima mladih, ali se postavlja pitanje koliko mladi zaista učestvuju u rješavanju svojih problema.Znamo da vlada velika nezaposlenost, zbog toga i nemogućnost osnivanja porodica. Ako pitate mlade za njihove probleme, oni će reći da ne mogu ostvariti svoje ciljeve, i upravo cilj radionice je da spoznaju načine kao doći do cilja. Radionica je vrlo korisna i bitna u vrijeme lokalnih izbora“, kazao je Mević za Radio Ilijaš.

Općina Ilijaš je jedna od tri općine koje je Fondacija podržala u smislu održavanja ovakvih radionica.

Enisa Mešetović, službenica za mlade Općine Ilijaš je ukazala na značaj neformalne edukacije i aktivizma u lokalnoj zajednici.

Općina Ilijaš od prošle godine ostvarila je uspješnu saradnju sa Fondacijom Muharem Berbić u pogledu promocije rada sa mladim i neformalnog obrazovanja, tako da smo bili domaćini i podrška održavanju dvije radionice. Danas smo razgovarali sa mladima o važnosti postojanja i poštivanja Zakona o mladima FBiH i svih drugih prava koje su organi na lokalnom nivou dužni poštivati.Mi smo ponosni što smo jedna od općina gdje mladi ostvaruju sva prava zagarantovana zakonom.Zaista smo sretni zbog velikog odziva mladih na radionicama i danas smo radili sa dvije grupe, svih starosnih kategorija od petnasetogodišnjaka pa sve do gospodina koji je imao 40 godina. Drago nam je da mladi u Ilijašu prepoznaju značaj neformalne edukacije i aktivizma u lokalnoj zajednici“, istakla je Mešetović.

5f759d6837e6d

Iako osnovnu ciljnu grupu projekta čine mladi ljudi, projektne aktivnosti mogu biti namijenjene i ostalim grupama građana i građanki u Bosni i Hercegovini, obzirom da nivo odgovornosti vlasti i drugih izabranih predstavnika zavisi od stepena kontrole građana nad obavljanjem funkcija koje su povjerene upravo toj vlasti.

5f759d80833fe

Povezani članci

Back to top button