U narednim danima rast koncentracija zagađujućih materija u zraku

Nepovoljni uslovi se očekuju do narednog vikenda uz mogućnost kraćeg poboljšanja uslova u četvrtak, navodi FHMZ.

Info: Aktivni članci 490, Arhivirani članci 3594

Kvalitet zraka u Federaciji Bosne i Hercegovine jučer je bio zadovoljavajući imajući u obziru vrijednosti od prethodnih dana i varira od čistog do umjereno zagađenog, a velike promjene ne očekuju se danas, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) najavljuju da bi danas trebalo doći ponovno do stabilizacije meteoroloških uslova u centralnoj Bosni zbog čega očekuju rast koncentracija zagađujućih materija u zraku, a sličan scenario se sutra (u srijedu) očekuje i u sjevernijim područjima (tuzlanski kanton).

Takvi, nepovoljni uslovi se očekuju do narednog vikenda uz mogućnost kraćeg poboljšanja uslova u četvrtak, navodi FHMZ.

Podsjetimo, tokom vikenda je došlo do postepenog popravljanja kvaliteta zraka na mjernim mjestima u Federaciji BiH. Već u subotu su značajno pale koncentracije lebdećih “PM” čestica na području Tuzlanskog kantona, a potom i u Zenici. Vrlo visoke koncentracije lebdećih čestica su se najduže zadržale u Sarajevu, Visokom i Ilijašu gdje je trend značajnijeg pada ostvaren tek u nedjelju poslijepodne.

Istovremeno sa padom koncentracija PM čestica počele su da rastu koncentracije sumpor dioksida, što je najizraženije bilo u Tuzli i Zenici ali se do jutros i taj trend obrnuo. Čak su i na pozadinskoj stanici Ivan Sedlo u nedjelju izmjerene visoke koncentracije sumpor dioskida.

I pored značajnijeg pada koncentracija dnevne granične vrijednosti zagađujućih materija u nedjelju su prekoračene gotovo na svim mjernim mjestima izuzev onih na području Tuzlanskog kantona.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.