U Neumu održana konferencija “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” *Arhiva

Aktivni članci 719 od 742, Arhivirani članci 2689 od 2704

U okviru projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” koji je zajednička inicijativa Vlade Švedske i Švicarske a provodi ga UNDP zajedno sa općinama i gradovima u BiH, u periodu od 17-19. jula 2019. godine održana je konferencija, u Neumu.

Konferencija je imala za cilj da se razmijene dobre prakse, ali i razgovara o preporukama za izmjene zakonskog okvira za unapređenje rada mjesnih zajednica u BiH, te primjenu modela “Nova verzija MZ” u praksi.

Konferenciji je prisustvovalo 200 sudionika iz 24 općine i 136 mjesnih zajednica iz cijele BiH.

Sa područja općine Ilijaš Konfernciji su prisustvovali koordinatori  i predstavnici partnerskih mjesnih zajednica: MZ Mrakovo, MZ Podlugovi, MZ Ilijaš Grad, MZ Stari Ilijaš, MZ Misoča i MZ Srednje koje su u projektu od 2015. godine do sada realizovale 12 projekata, dok je još jedan u fazi realizacije.

Ukupna vrijednost uloženih donatorskih sredstava u ove projekte je 220 000KM.

Cilj projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” nije samo finansiraje infrastrukturnih projekata, naime osnovni cilj  je podizanje građanskog aktivizma i svijesti građana da se uključe u prosece odlučivanja i donešenja odluka na nivou mjesnih zajednica kroz predlaganje i odabir prioriteta putem foruma građana uključivanjem mladih, socijalno isključenih kategorija te žena u procese odlučivanja u MZ i JSL.

Ponosan sam što sam bio dio ove pozitivne priče i što sam nesebično i volonterski dao doprinos razvijanju projekta i stvaranju boljeg ambijenta za život građana na našoj općini Ilijaš.“- kazao je Almir Špiodić (MZ Podlugovi)

Na kraju konferencije dodjeljene su zahvalnice za učešće u javnom pozivu za izbor najuspješnije mjesne zajednice u BiH.

Zahvalnicu za učešće u Javnom pozivu dobio je Mehmed Smajlović ispred MZ Mrakovo koja je aplicirala na Javini poziv. Čestitamo Mehmedu Smajloviću na uloženom trudu i odrađenim aktivnostima.

Projekt “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” zajednički financiraju vlade Švicarske i Švedske u vrijednosti od 14,5 milijuna KM. Za njegovu provedbu zadužen je Razvojni program UN-a (UNDP) u suradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave RS-a, Ministarstvom pravosuđa FBiH, Vladom Brčko Distrikta i savezima općina i gradova u FBiH i RS-u.

5d0d0d6da28985d0ca24dc56a6 5d0ca24ff1360

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.