FotoIlijašPromo

U Podlugovima otvoren prvi bh. pogon za obradu mesnih nus-proizvoda, uposleno 20 osoba

U Podlugovima je pokrenut pogon firme “23. Mart” na čijem čelu se nalazi mladi poduzetnik Alen Mašić a pokrenuti biznis svoje proizvode izvozi na dva kontinenta, sirovinu otkupljuje od regionalnih mesnih industrija, a izvozi u Tursku, kao i druge azijske zemlje.

U zemljama Dalekog istoka, Turske kao i drugih zemljama Azije proizvodi ove firme veoma su popularni u ljudskoj ishrani, iako je to nama malo čudno. Mi jedemo meso, a oni nogice i ligamente te druge proizvode dobijene preradom nus-proizvoda mesne industrije. Tu je Alen vidio priliku i krenuo u biznis koji će u periodu koji slijedi, nada se, biti održiv i profitabilan. Umjesto što uništavamo i bacamo mesni otpad većina se može iskoristiti i preraditi i izvoziti tamo gdje se on koristi.

Firma “23. Mart” rješava neke od suvremenih problema poput recikliranja hrane koja bi otišla na otpad, a bitno je napomenuti i to da zapošljava teško upošljive kategorije građana sa područja nekoliko općina, Ilijaš, Visoko, Breza i dr..

Trenutno je u ovoj firmi uposleno oko 20 radnika a planiraju se i nova upošljavanja. Bitno je i to da se male firme kao što je ova podrže od strane lokalne zajednice, i općenito građana jer doprinose svima nama.

Povezani članci

Back to top button