U Podlugovima otvoren prvi bh. pogon za obradu mesnih nus-proizvoda, uposleno 20 osoba - /Arhiva

Redakcija 11. sep 2020 @22:38 ID: 89

U Podlugovima je pokrenut pogon firme “23. Mart” na čijem čelu se nalazi mladi poduzetnik Alen Mašić a pokrenuti biznis svoje proizvode izvozi na dva kontinenta, sirovinu otkupljuje od regionalnih mesnih industrija, a izvozi u Tursku, kao i druge azijske zemlje.

U zemljama Dalekog istoka, Turske kao i drugih zemljama Azije proizvodi ove firme veoma su popularni u ljudskoj ishrani, iako je to nama malo čudno. Mi jedemo meso, a oni nogice i ligamente te druge proizvode dobijene preradom nus-proizvoda mesne industrije. Tu je Alen vidio priliku i krenuo u biznis koji će u periodu koji slijedi, nada se, biti održiv i profitabilan. Umjesto što uništavamo i bacamo mesni otpad većina se može iskoristiti i preraditi i izvoziti tamo gdje se on koristi.

Firma “23. Mart” rješava neke od suvremenih problema poput recikliranja hrane koja bi otišla na otpad, a bitno je napomenuti i to da zapošljava teško upošljive kategorije građana sa područja nekoliko općina, Ilijaš, Visoko, Breza i dr..

Trenutno je u ovoj firmi uposleno oko 20 radnika a planiraju se i nova upošljavanja. Bitno je i to da se male firme kao što je ova podrže od strane lokalne zajednice, i općenito građana jer doprinose svima nama.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 11. sep 2020 @22:38 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2009-112238-89 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.

Povezani članci

Back to top button