U ponedjeljak 29.07. 2019. na Trgu Alija Izetbegović u Ilijašu nastup plesne trupe “Krida Budaya” iz Indonezije *Arhiva

Info: Aktivni članci 350, Arhivirani članci 4695

U okviru Festivala Baščaršijske noći nastupit će plesna trupa iz Indonezije “Krida Budaya”.

Ovaj ansamb će imati dva nastupa: u petak, 26. 07. nastupaju u Sarajevu, na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović, u 18,00 sati, dok će u ponedjeljak, 29. 07. nastupiti u Ilijašu, na Trgu Alija Izetbegović, u 19,00 sati.

Plesna trupa osnovana 1983. godine pod okriljem indonežanskog univerziteta, sa ciljem očuvanja indonezijskog tradicionalnog plesa i muzike.

5d35269a01cac

Krida Budaya (kulturna misija) je grupa tradicionalnih plesača i muzičara večinom studenata sa Univerziteta u Indoneziji. Jedan je od najpoznatijih i najuspešnijih indonežanskih omladinskih ansambala. Svojim jedinstvenim zvukom i strastvenim nastupima uvijek oduševljavaju publiku, te su za vrlo kratko vrijeme postali jedan od najuticajnijih plesnih ansambala u Indoneziji. Na prvu inostranu turneju su otišli još davne 1987. godine. Osim tradicionalnog folklora, svoj repertoar su u posljednjih nekoliko godina proširili i sa modernim vrstama plesa kao što su: balet, jazz, hip-hop i savremeni ples. Osvajali su brojne nagrade, kako u Indoneziji tako i širom svijeta. U kulturnu misiju, kako je oni nazivaju, idu svake dvije godine. Ove godine će nastupati u: Rumuniji, Srbiji, Slovačkoj, Mađarskoj i u Bosni i Hercegovini.

Indonežanski plesovi, kojih ima preko 3000, oslikavaju kulturnu i etničku raznolikost arhipelaga koji nastanjuje više od 700 etničkih grupa, od kojih svaka ima svoje specifične plesove. Krida Budaya donosi na scenu dio ovog bogatog igračkog naslijeđa, najprije predstavljajući spletove plesova Jave i Džakarte. Živi, dinamični plesovi koji oslikavaju običaje indonežanskih ostrva, kroz pokret pripovijedaju istoriju, ali i svakodnevni život indonežanskog arhipelaga.

Cjelokupni nastup upotpunjuju sjajni i raskošni kostimi jarkih boja, kao i raznoliki rekviziti.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.