U Rajlovcu bi se trebao izgraditi nacionalni stadion

Redakcija 27. feb 2021 ID: 11369
Vaša reklama ovdje
062-118-465
Vaša reklama ovdje
062-118-465

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić i generalni sekretar Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) Adnan Džemidžić obišli su lokalitet u Rajlovcu na kojem bi se trebao izgraditi nacionalni stadion sa svim potrebnim pratećim sadržajima.

Kako bi se stvorili uslovi za bržu realizaciju navedenog projekta, Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na nedavno održanoj sjednici izglasalo izmjenu Odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana “Gornje Telalovo Polje I“.

Izmjena se odnosi na izuzimanje iz režima zabrane građenja predložene lokacije za izgradnju stadiona, a koja se nalazi u obuhvatu ovog planskog dokumenta. Zahtjev Općine Novi Grad za pristupanje izmjenama, prethodno je podržao Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

“Glavni grad zaslužuje adekvatan, moderan bh. nogometni dom. Zaslužuju ga i naši nogometni reprezentativci, ali i navijači. Ovo je ulaganje u budućnost, u razvoj sporta i sportske infrastrukture“, kazao je Skaka.

Istakao je da je riječ o još jednoj značajnoj investiciji, ali i o nacionalnom projektu oko kojeg se trebamo svi ujediniti i pružiti bezrezervnu podršku.

“Donošenjem odluke Gradskog vijeće stvoreni su preduslovi da bi Općina mogla izdati urbanističku saglasnost za izgradnju stadiona. Sljedeći korak je rješavanje jednog dijela imovinsko-pravnih odnosa, a potom obezbjeđivanje finansijskih sredstava u koordinaciji sa svim nivoima vlasti za izgradnju ovog potrebnog objekta“, rekao je Efendić.

Plan je da stadion ima 30.000 mjesta i ispunjava sve UEFA i FIFA kriterije. Na njemu bi većinu svojih mečeva igrala reprezentacija Bosne i Hercegovine, a tu bi bilo moguće i organizirati utakmice najvišeg stepena evropskih klupskih takmičenja.

Prednost je i ta što bi putna komunikacija zbog blizine autoputa sprečavala ogromne gužve kojima su obično izloženi prilazi stadionima. Postavljeni su i posebno visoki standardi kada je u pitanju parking, VIP parking, gostujući navijači, invalidne osobe, mediji i sigurnosne mjere.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 27. feb 2021 @23:12 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2102-272312-11369 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.

Povezani članci

Back to top button