U Sarajevu, Lukavcu i Ilijašu zrak vrlo nezdrav

Info: Aktivni članci 533, Arhivirani članci 3594

U mnogim bh. gradovima kvalitet zraka i jutros je loš. U Sarajevu je indeks kvaliteta zraka 232 i okarakterisan je kao vrlo nezdrav, podaci su objavljeni na portalu “Zrak ekoakcija”.

U Lukavcu i Ilijašu zabilježene su visoke koncentracije lebdećih čestica i sumpor dioksida, a zrak je također okarakterisan kao vrlo nezdrav.

Iz Eko Akcije navode kako su kod osoba s respiratornim oboljenjima moguća značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je i vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva. Oboljelima od plućnih bolesti i bolesti srca, kao i trudnicama, djeci i starijim osobama savjetuje se da izbjegavaju bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

U Zenici, Prijedoru i Tuzli zrak je nezdrav, dok je u Goraždu okarakterisan kao nezdrav za osjetljive grupe stanovništva.

Na području srednje Bosne jutros je jaka temperaturna inverzija pa se može očekivati da u toku dana koncentracije polutanata zadrže trend porasta.

U Federalnom hidrometeorološkom zavodu navode da će tokom vikenda doći do postepenog poboljšanja kvaliteta zraka na području cijele zemlje.

Destabilizacija atmosfere će učiniti da dođe do vertikalnog miješanja zraka iz različitih slojeva, što će smanjivati koncentracije lebdećih čestica u zraku. Tome bi trebale pogodovati i slabe padavine.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.