U Sarajevu, Tuzli i Ilijašu zrak opasan po život *Arhiva

Info: Aktivni članci 549, Arhivirani članci 4439

Posljednjih nekoliko dana Bosanci i Hercegovci opet jedva dišu. Zrak je sve lošijeg kvaliteta, a prema podacima Udruženja „Eko akcija“, najzagađenije bilo je u Tuzli, gdje je indeks zagađenja iznosio 247.

Vrlo nezdrav zrak zabilježen je u Ilijašu (243) i Sarajevu (237), a nezdrav u Zenici (171) i Lukavcu (176).

Djeca najugroženija
O tome koliko ovakva situacija dugoročno može imati opasne posljedice, govore i podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Naime, 92 posto svjetske populacije udiše zagađen zrak. Sedam miliona ljudi umre godišnje od posljedica zagađenja zraka, a glavni je uzrok smrtnosti djece mlađe od pet godina (čak 570.000 smrtnih slučajeva godišnje).

Na posljedice udisanja ovako lošeg zraka ukazali su i s Klinike za plućne bolesti UKC-a Tuzla.

U 2014. zbog hronične opstruktivne plućne bolesti na Klinici je liječen 351 pacijent, u 2015. godini 364, u 2016. njih 422 te u 2017. godini 370 pacijenata. Tokom 2018. zabilježen je porast broja hospitaliziranih pacijenata – rečeno je s Klinike.

Bez reakcije
Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo saopćilo je da pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku bilježe variranje u izmjerenim vrijednostima za PM10, tokom 48 sati.

Ipak, kako kažu, uvjeta za proglašenje epizode pripravnosti još nema. Smatraju da zrak nije uvijek dovoljno zagađen kako bi se uvele mjere zaštite. Avaz

Procent smrtnih slučajeva prema podacima WHO-a
40 posto ishemijske bolesti srca
40 posto srčani udar
11 posto hronične opstruktivne plućne bolesti
6 posto rak pluća
3 posto akutne infekcije dišnih puteva kod djece

izvor: Avaz

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.