U Sarajevu u septembru prva parada ponosa u BiH *Arhiva

Info: Aktivni članci 571, Arhivirani članci 4683

Prva povorka ponosa u Bosni i Hercegovini bit će održana pod sloganom “Ima izaći”.

U Sarajevu će 8. septembra biti održana prva bosanskohercegovačka povorka ponosa. Inicijativa za organizaciju povorke ponosa dolazi od grupe bh. aktivista i aktivistica iz Bijeljine, Banjaluke, Sarajeva, Tuzle, Prijedora, Ugljevika i drugih gradova u BiH, a organizacioni odbor bh. povorke ponosa čini 15 osoba.

“Bosanskohercegovkča povorka ponosa predstavlja protest protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava gejeva, lezbejki, biseksualnih, trans, interpolnih i queer osoba. Ona predstavlja borbu protiv nasilja i zahtijeva jednak pristup javnom prostoru kao što ga imaju i drugi građani i građanke koji imaju mogućnost da izađu na proteste. Ovogodišnja bosanskohercegovačka povorka ponosa će biti organizovana pod sloganom Ima izaći i ona predstavlja izlazak LGBTIQ zajednice u javni prostor”, izjavio je tokom današnje press konferencije, Branko Ćulibrk, aktivista i član organizacionog odbora.

Organizatori i organizatorice izjavili su kako su jutros predali najavu povorke ponosa Minsitarstvu saobraćaja i Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, te da očekuju od institucija da odgovorno rade svoj posao.

“Podsjećamo da osnovna ljudska prava nisu eksluzivitet samo jednog segmenta bh. društva stoga očekujemo od institucija da odgovorno rade svoj posao, a pozivamo sve građane i građanke na solidarnost i da nam se prdruže na prvoj bh. povorci ponosa”, izjavila je aktivistica Dajana Bakić.

Tokom konferencije istaknuto je zbog čega je održavanje povorke ponosa značajan događaj za unaprjeđenje prava LGTBI zajednice.

“Povorka ponosa predstavlja jedan od najvažnijih i najutjecajnijih aktivističkih i političkih događaja i kao takav se kroz istoriju održavanja i u regiji i u svijetu pokazao da mnogo brže čini pozitivne promjene i doprinosi boljem životu LGBTIQ osoba”, poručila je aktivistica Lejla Huremović.

Više informacija o povorci ponosa može se pronaći i na ovom linku.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.