U Sarajevu za 12 dana 542 osobe ostale bez posla, 1. aprila otkazi za 10.000 radnika

Info: Aktivni članci 569, Arhivirani članci 4439

Dok se BiH suočava sa najvećom poslijeratom krizom u borbi sa koronavirusom, u kojoj je već izgubljeno 12 života, posljedice će osjetiti sve sfere života.

Jedan od najjačih udara trpi privreda BiH, a od polovine marta kada su počele restriktivne mjere veći dio firmi usljed nemogućnosti svakodnevnog rada bio je prinuđen prekinuti djelatnost, a time i ostaviti radnike bez egzistencije. Neki su smanjili plate radnicima, drugi su ih poslali na godišnji odmor, dok je već nekoliko hiljada ostalo bez posla i primanja.

Prave posljedice bit će jasnije polovinom aprila, a već sada je na kantonalnim zavodima za zapošljavanje stotine onih koji su u protekle dvije sedmice ostali bez posla.

Na evidenciji Službe za zapošljavanje KS 18. marta bilo je 58.029 osoba, dok je na dan 30. mart već 58.571 osoba što je za 542 osobe više.

Većina novoprijavljenih navode da su otkaze dobili usljed krize izazvane koronavirusom.

Prije nekoliko dana grupa od tridesetak sarajevskih hotelijera i ugostitelja koji su najviše pogođeni pandemijom koronavirusa uputila je apel vlastima da im olakšaju poslovanje na način uplate doprinosa za radnike ili uvedu moratorije na otplatu kredita. No, do danas nema zvaničnih olakšica za privrednike, a već od sutra 1. aprila broj nezaposlenih mogao bi biti uvećan za 10.000 osoba.

izvor: Patria

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.