U Sarajevu za mjesec dana bez posla ostale 3.022 osobe

Info: Aktivni članci 487, Arhivirani članci 4439

U petak 17. aprila na evidenciji Službe za zapošljavanje KS zaključno sa 16. aprilom bila je 61.051 nezaposlena osoba. Samo u četvrtak na biroe su se prijavile 322 osobe.

Na evidenciji službe 18. marta bilo je 58.029 osoba, što je za nepuni mjesec povećanje od 3.022 osobe.

Kako kažu iz Službe za Patriju svi će nezaposleni imati zdravstveno osiguranje, dok će pravo na novčanu naknadu zavisiti da li imaju u kontinuitetu osam mjeseci radnog staža što omogućava nakndu tri mejseca po 377 KM, ali i da li je poslodavac izmirivao sve obaveze.

Za sada se nijedan poslodavac ne ističe sa velikim brojem otkaza već je riječ o velikom broju njih sa po dva do tri radnika kojima je otkazan ugovor o radu.

Posljedice na ekonomiju uzrokovane koronavirusom i svim mjerama zabrane koje su još uvijek na snazi najviše se vide u velikom broju otpuštenih radnika. U FBiH u ovom periodu bez posla je ostalo 21.360 osoba, a do kraja aprila očekuje se povećanje tog broja.

Mnogi poslodavci čekaju mjere i olakšice koje su planirane Zakonom o ublažavanju ekonomskih posljedica koji sljedeće sedmice trebaju biti usvojene u Federalnom parlamentu, ali i poteze kantona. Dio radnika u ovom periodu je još uvijek u radnom odnosu ali su plaće smanjene na minimalac te čekaju sljedeći potez poslodavaca.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.