U srijedu protesti dijaliznih pacijenata Federacije BiH *Arhiva

Info: Aktivni članci 348, Arhivirani članci 4695

Ispred Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u srijedu, 30. oktobra bit će održani protesti Udruženja dijaliziranih i transplatiranih pacijenata (UDITB) FBiH.

Odluku o protestu donio je Upravni odbor UDITB FBiH, na jučerašnjoj sjednici. Protesti će početi u 12.00 sati.

Među razlozima za proteste, iz UDITB navode da je još prije godinu dana, prema izvješću ZZO I RO FBiH utvrđeno da 75 posto aparata na hemodijalizama u FBiH nezadovoljiva osnovne kriterije za upotrebu.

I niko se nije potrudio da ovaj problem riješi, a svjedoci smo velikog broja smrtnih slučajeva na dijalizi”, poručuju iz UDITB FBiH.

Dodaju da u prosjeku 400 pacijenta u BiH na godišnjoj razini umre na dijalizama.

Od toga dvije trećine u FBiH. To je tipična eutanazija pacijenata, ljudi, građana ove države. Nadalje, sa nama ste bili svjedoci protesta 2017. i traženja Izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja. Tu bitku smo zajedno dobili, u stvari, Zakon smo iznudili, no ipak se nadali da će se Zakon provesti u djelo, ali smo se prevarili pa čak i razočarali, jer je nakon usvajanja Zakona došlo do smanjenja broja transplantacija u FBiH”, kažu iz Udruženja.

Kako navode, podatak da je u 2019. urađeno samo sedam transplantacija, prelio je čašu njihovog strpljenja.

Odlučili smo da ćemo svoje PRAVO NA ŽIVOT ponovo tražiti na ulici. Kada je u pitanju transplantacija organa u FBiH, najveće opstrukcije su u kliničkim centrima i na mjestima transplantacijskih koordinatora. Zašto je to tako, treba pitati menadžere/direktore naših klinika, ali i bolnica koje imaju imenovane transplantacijske koordinatore. Na kraju kako objasniti situaciju da KCUS zadnjih 14 mjeseci nije uradio niti jednu transplantaciju, a bio je treći centar, odmah iza Ljubljane i Rijeke u kojem je urađena prva transplantacija u bivšoj državi”, poručuju iz Udruženja.

Još jedan od razloga za nezadovoljstvo, dodaju, je i problem sa lijekovima, kako na dijalizi tako i kada je u pitanju imunosupresija, lijek koji koriste transplantirani pacijenti, gdje se zbog malih novaca uvode novi lijekovi, koji bi mogli imati nesagledive posljedice po transplantirani organ

Svi navedeni razlozi su više nego dovoljni da u srijedu u Sarajevu, pred KCUS-om, u 12,00 sati tražimo svoja ljudska prava i PRAVO NA ŽIVOT.
Naše zahtjeve predočit ćemo institucijama, ustanovama i medijima dan prije protesta. Konferencija za novinare bit će organizovana isti dan u 11.45 sati”, poručili su iz UDITB FBiH.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.