U srijedu protesti dijaliznih pacijenata Federacije BiH

Aktivni članci 820 od 842, Arhivirani članci 2404 od 2419

Ispred Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u srijedu, 30. oktobra bit će održani protesti Udruženja dijaliziranih i transplatiranih pacijenata (UDITB) FBiH.

Odluku o protestu donio je Upravni odbor UDITB FBiH, na jučerašnjoj sjednici. Protesti će početi u 12.00 sati.

Među razlozima za proteste, iz UDITB navode da je još prije godinu dana, prema izvješću ZZO I RO FBiH utvrđeno da 75 posto aparata na hemodijalizama u FBiH nezadovoljiva osnovne kriterije za upotrebu.

I niko se nije potrudio da ovaj problem riješi, a svjedoci smo velikog broja smrtnih slučajeva na dijalizi”, poručuju iz UDITB FBiH.

Dodaju da u prosjeku 400 pacijenta u BiH na godišnjoj razini umre na dijalizama.

Od toga dvije trećine u FBiH. To je tipična eutanazija pacijenata, ljudi, građana ove države. Nadalje, sa nama ste bili svjedoci protesta 2017. i traženja Izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja. Tu bitku smo zajedno dobili, u stvari, Zakon smo iznudili, no ipak se nadali da će se Zakon provesti u djelo, ali smo se prevarili pa čak i razočarali, jer je nakon usvajanja Zakona došlo do smanjenja broja transplantacija u FBiH”, kažu iz Udruženja.

Kako navode, podatak da je u 2019. urađeno samo sedam transplantacija, prelio je čašu njihovog strpljenja.

Odlučili smo da ćemo svoje PRAVO NA ŽIVOT ponovo tražiti na ulici. Kada je u pitanju transplantacija organa u FBiH, najveće opstrukcije su u kliničkim centrima i na mjestima transplantacijskih koordinatora. Zašto je to tako, treba pitati menadžere/direktore naših klinika, ali i bolnica koje imaju imenovane transplantacijske koordinatore. Na kraju kako objasniti situaciju da KCUS zadnjih 14 mjeseci nije uradio niti jednu transplantaciju, a bio je treći centar, odmah iza Ljubljane i Rijeke u kojem je urađena prva transplantacija u bivšoj državi”, poručuju iz Udruženja.

Još jedan od razloga za nezadovoljstvo, dodaju, je i problem sa lijekovima, kako na dijalizi tako i kada je u pitanju imunosupresija, lijek koji koriste transplantirani pacijenti, gdje se zbog malih novaca uvode novi lijekovi, koji bi mogli imati nesagledive posljedice po transplantirani organ

Svi navedeni razlozi su više nego dovoljni da u srijedu u Sarajevu, pred KCUS-om, u 12,00 sati tražimo svoja ljudska prava i PRAVO NA ŽIVOT.
Naše zahtjeve predočit ćemo institucijama, ustanovama i medijima dan prije protesta. Konferencija za novinare bit će organizovana isti dan u 11.45 sati”, poručili su iz UDITB FBiH.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.