U Tuzli otvorena prva pekara Humanitarne organizacije Merhamet MDD

Redakcija 24. feb 2021 ID: 10937
Vaša reklama ovdje
062-118-465
Vaša reklama ovdje
062-118-465

U Narodnoj kuhinji Imaret u Tuzli otvorena je prva pekara koja djeluje u sklopu Humanitarne organizacija Merhamet Muslimansko dobrotvorno društvo – Regionalni ured Tuzla. Izgradnja prve takve Merhametove pekare u Bosni i Hercegovini koštala je 121.000 KM, a novčana sredstva obezbijedili su partnerska organizacija LDS Charitas u iznosu 91.000 KM i Grad Tuzla sa 30.000 KM, javlja Anadolu Agency (AA).

“Na ovaj način smo zaokružili naš proces proizvodnje. Pripremamo u našoj narodnoj kuhinji dnevno 2.400 obroka i vozimo ih na 17 lokacija u četiri grada, i to: Tuzla, Lukavac, Gračanica i Kalesija. Svaki dan pripremamo i vozimo na 17 punktova, a u ponedjeljak smo otvorili i 18. punkt u tuzlanskom naselju Solina”, kazala je Mensura Husanović, direktorica HO Merhamet Tuzla.

Otvaranjem pekare je zaokružen sistem proizvodnje. U Tuzli je 2018. godine otvoren pogon za preradu mesa jer su donirane količine kurbanskog mesa bile dostatne za proizvodnju. Suhi obroci su dijeljeni u dane vikenda, a sada će korisnici dobijati i hljeb koji se proizvodi u Merhametovoj pekari koja je jedna od najsavremenijih u BiH.

“Za 90 minuta možemo proizvesti 100 hljebova od 800 grama. Pošto pravimo veće hljebove za naše korisnike, pošto je to za više obroka, znači za 90 minuta proizvedemo 100 hljebova”, ističe direktorica Husanović.

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, podržao je projekat izgradnje pekare, a Grad Tuzla je obezbijedila i prostorije za rad narodne kuhinje.

“Narodna kuhinja Merhameta je dio naše socijalne politike godinama. Mi svake godine izdvajamo 210.000 KM za rad narodne kuhinje, a u prošloj godini u toku totalnog lockdowna dodali smo još 100.000 KM za ukupno 310.000 KM. Radi se o kontinuitetu podrške Merhametu s ciljem da niko u gradu ne smije ostati gladan”, rekao je Imamović.

Iz HO Merhamet MDD izražavaju zadovoljstvo što je realiziran još jedan značajan projekat te naglašavaju da na tome ne misle stati.

“Pored toga što Merhamet ima oko 40 što kuhinja, što punktova širom BiH, drago nam je da danas otvaramo jedan novi projekat, jednu novu stranicu, a to je projekat otvaranja pekara u svim gradovima BiH gdje imamo narodne kuhinje. Cilj nam je bio da unaprijedimo kvalitet hrane i usluga našim korisnicima”, ističe Kenan Vrbanjac, predsjednik HO Merhamet MDD.

Novom uslugom tuzlanski Merhamet je pokrio veliko područje i više naselja. Početak rada pekare predstavlja unapređenje pružanja pomoći socijalno ugroženom stanovništvu Tuzlanskog kantona, čime će se napraviti značajne uštede i otvoriti mogućnost da se pomogne većem broju osoba u stanju potrebe. To je posebno važno u vremenu pandemije COVID-19.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 24. feb 2021 @13:55 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2102-241355-10937 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.

Povezani članci

Back to top button