U Vijećnici uručene Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva za 2019. godinu *Arhiva

Aktivni članci 831 od 854, Arhivirani članci 2689 od 2704

6. april sudbonosni je datum za Sarajevo i najznačajniji u historiji glavnog grada BiH. Ovaj datum znači tri historijska događaja: bombardiranje grada 1941. godine od njemačke avijacije, oslobođenje grada od fašističke okupacije 1945. godine te početak najduže opsade grada u modernoj historiji 1992. godine.

Značaj ovog datuma još jednom je potvrđen na večerašnjoj svečanoj sjednici Gradske uprave Grada Sarajeva održanoj u Vijećnici.

Tom prilikom, Igor Gavrić i Abdulah Skaka dodijelili su Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva za 2019. godinu.

Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva u drugim oblastima rada i stvaralaštva dobio je Bogić Bogićević za doprinos razvoju grada i BiH. Sav novčani iznos nagrade, Bogićević je dao Roditeljskoj kući.

Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva u oblasti zdravstva i socijalne zaštite dobio je prof dr. Fahrudin Smajlović, ugledni radiolog i zdravstveni radnik.

Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva u oblasti kulture i umjetnosti dobio je prof. dr. Franjo Topić.

Prva nagrada “Sarajevska pahuljica” dodijeljena je Malonogometnoj reprezentaciji BiH osoba sa dijabetisom. Uspješna promocija sporta kod osoba sa dijabetisom i razbijanje predrasuda.

Nagrada grada “Graham Bamford“ dodijeljena je Elviru Karaliću, osnivaču organizacije Pomozi.ba, jer se zalaže za pomoć socijalno ugroženim i unesrećenim osobamaPlaketa Grada Sarajeva dodijeljena je medicinskoj sestri Dobrinjske ratne bolnice Sadeti Dervišević Satki. Ona je u ratu dala izuzetan doprinos liječenju ranjenih i oboljelih pripadnika ARBiH, civila Sarajeva u toku agresije na RBiH.

Plaketa Grada Sarajeva dodijeljena sportskom novinaru Muhamedu Bikiću, autoru dokumentarca “Keli” o fudbaleru FK Sarajeva Želimiru Vidoviću Keliju koji je poginuo u Sarajevu tokom agresije.

Plaketa Grada Sarajeva – posthumno dodijeljena slovenskom novinaru Ivi Štandekeru, koji je poiginuo na Dobrinji 1992. godine. Želio je da svijet sazna kako ljudi trpe agresiju na Dobrinji, Sarajevu, u BiH. Bio je veliki čovjek koji je prenosio istinu o stradanjima Sarajeva i njegovih stanovnika.

Posthumno Plaketa Grada Sarajeva dodijeljena je i profesoru Jasminu Džindi koji je dao veliki doprinos razvoju Univerziteta u Sarajevu. Autor je brojnih knjiga, članaka, i studija. Bio je šef Odsjeka za romanistiku na Filozofskom fakultetu.

Plaketa “Počasni Građanin Grada Sarajeva” dobila je glumica Mirjana Karanović, glumica, veliki borac za ljudsku pravdu i prava, posebno vezana za Sarajevo.

Povelja Grada Sarajeva dodijeljena je i američkom kongresmenu Chrisu Smithu, a on je izgradio karijeru kao zagovornik ljudskih prava. Tražio je zaustavljanje agresije i genocida i skretao pažnju na situaciju u BiH. Ukazivao na opsadu grada Sarajeva. Poslije rata učinio značajne napore da se održi sjećanje na agresiju na RBiH i na Sarajevo.

Povelja Grada Sarajeva dodijeljena je i Michelangelu Pistolettu, umjetniku i slikaru, zagovorniku dijaloga, pomirenja i suživota. Prvi je dao svoje umjetničko djelo galeriji Ars Aevi. Nije nikada odustao od Sarajevo. U septembru 2018 poklonio svoje djelo Sarajevu za Historijski muzej BiH.

Povelja Grada Sarajeva posthumno je dodijeljena Krusnoslavu Cigoju, koji je bio hrvatski operski tenor, operni redatelj. Cigoj je volio Sarajevo. U vrijeme opsade Sarajeva, učestvovao je u koncertima za Sarajevo. Njegov sin Marko Cigoj je preuzeo povelju.

Počasni građanin Grada Sarajeva jutros je dobio i Bruce Dickinson, frontmen popularne britanske grupe Iron Maiden. On je ratne 1994. godine građanima Sarajeva podario nezaboravan koncert, poručio im da nisu sami.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.