U završnoj fazi radovi na vodozahvatu Vrutak u MZ Gajevi *Arhiva

Info: Aktivni članci 345, Arhivirani članci 4695

Na području općine Ilijaš u završnoj fazi je realizacija još jednog kapitalnog projekta, a radi se o vodozahvatu Vrutak – rezervoar Gudelj u Mjesnoj zajednici Gajevi.

Vrutak je višemilionski projekat i jedan je od najvećih u općini Ilijaš.

Realizacijom ovog projekta koji bi trebao ne samo da snadbije Gajeve već i područja Nišića, Gajina, Sudića, Ajdanovića i Vladajevića, dugoročno će biti rješeno pitanje vodosnadbjevanja.

U narednim danima možemo očekivati priključenje na električnu mrežu zatim i probno punjenje bazena.

5d956715d91b2 5d956718a000c 5d95671b41b40

Projekat je dizajniran 2008. godine, izrađena je prva idejna i izvedbena dokumentacija, a potom je uslijedilo nekoliko faza revizije i dogradnje projekta. Cilj ovog razvojenog projekta je da obezbijedi vodu cijeloj mjesnoj zajednici Gajevi, dijelovima mjesne zajednice Dragoradi i kompletnom platou Nišičke visoravni.

Kapacitet izvorišta je oko 30 litara u sekundi, a projekat je predvidio mogućnost zahvatanja i do 20 litara. To znači da se na godišnjem nivou može distribuirati 630.000 kubika vode potencijalnim korisnicima.Elementarni uslovi za razvoj bilo kojeg područja su saobraćajna infrastruktura, električna energija i voda. Mnogo toga je već riješeno, ali je pitanje vodosnadbijavanje ostalo problem, a sa ovim projektom biće riješeni osnovni uslovi za dalji razvoj. Stvorit će se uslovi za igradnju novih privatnih stambenih objekata, ali i otvaranje firmi i gazdinstava.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.