U zonama zagađenosti zabrana gradnje novih izvora zagađenja *Arhiva

Info: Aktivni članci 433, Arhivirani članci 4170

U okviru planskog pristupa kvalitetu zraka u KS, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je u saradnji sa Zavodom za planiranje razvoja KS obezbijedilo izradu metodologije za ocjenu uticaja na kvalitet zraka za nove zahvate u prostoru, i proračun baznog disperzionog modela za potrebe prostornog planiranja u K.

Ovo je važan iskorak u planskom planiranju gradnje na području Kantona Sarajevo na način da će Zavod za planiranje KS, na bazi najsavremenijih metoda i alata u Evropi i svijetu, biti obučen i mjerodavan da procjeni uticaj nove gradnje na kvalitet zraka, odnosno njegovo potencijalno zagađenje.

Kako je istakla pomoćnica za zaštitu okoliša u resornom Ministarstvu Zijada Krvavac, za očekivati je da predložene preporuke postanu obligacione, kako bi se zabranila gradnja novih izvora emisija zagađenja u zonama koje su već prekomjerno opterećene pojedinim polutantima, saopćeno je iz pres službe KS.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.