Ublažavanje bola po sunnetu Poslanika, s.a.v.s.: Bez tableta do manje bola!

ExtraZanimljivosti

Zanimljivo naučno istraživanje koje je objavljeno u “British Medical Journalu”, 10. juna 1995. godine, dokazalo je da je izvan bilo kakve sumnje korisno davati novorođenčetu šećera, kako bi se smanjio osjećaj bilo kakve bolne procedure, poput bockanje peta prilikom uzimanja uzorka krvi ili prije obrezivanja.

Istraživanje pod nazivom Analgetički efekat saharoze kod novorođenčadi, koje su sproveli Nora Haouari, Christopher Wood, Gillian Griffiths i Malcolm Levene na post-natalnom odjeljenju bolnice u Leedsu, Engleska, gdje je u istraživanju učestvovalo 60 zdrave djece u 37-42. nedjelji trudnoće i u dobi od 1-6 dana nakon rođenja, gdje su nasumično dobijali 2 ml jednog od četiri rastvora: 12.5 % saharoze, 25% saharoze, 50% saharoze i sterilne vode.

Prva grupa od 30 beba dobijala je šećerni sirup prije rutinskog testa (vađenja krvi iz pete, što je obično bolno) kako bi se otkrila žutica. Druga grupa od 30 beba je dobijala sterilnu vodu.Davanje 2 ml rastvora gdje se nalazilo 25% ili 50% saharoze na jezik novorođenčeta prije uboda u petu značajno je smanjilo vrijeme plača, u poređenju sa bebama koje su dobijale samo vodu.

Također, njihovi otkucaji srca su se brže vraćali na normalu. Jači šećerni rastvor imao je jači učinak, vrijeme plača se smanjivalo sa povećanjem koncentracije saharoze. Iz čega možemo zaključiti da saharoza može biti koristan i siguran analgetik kod novorođenčadi.Blass i Hoffmeyer također su pokazali da je davanje 12% rastvora saharoze značajno smanjilo vrijeme plača kod novorođenčadi prilikom vađenja krvi iz pete kao i kod obrezivanja. Ovo istraživanje je objavljeno u novinama “Independent”, 1995. godine, a isto tako i u članku “British Medical Journal”.Praksa Poslanika, s.a.v.s., je zabilježena u zbirkama hadisa, a većina ih se nalazi u dvije sahih zbirke Buharije i Muslima:

Ebu Budrah prenosi od Ebu Muse koji je rekao: Rodilo mi se dijete, odnio sam ga Poslaniku Muhamedu, s.a.v.s., i on mu je dao ime Ibrahim. Poslanik je sažvakao hurmu i protrljao bebina usta sa time. Postoje i druge slične predaje.Hurme sadrže veoma visok postotak šećera (70-80%); također sadrže i fruktozu i glukozu koje imaju veliku kaloričnu vrijednost, vrlo se lahko i brzo vare, i također su vrlo korisne za mozak.

Hurma sadrži 2.2% proteina, vitamin A, vitamine B1, B2, B3 koji je važan u borbi protiv pelagre; sadrži minerale koji su potrebni organizmu poput kalija, natrija, kalcija, željeza, mangana, bakra. Kalij, čiji postotak je vrlo visok, je veoma značajan u zaustavljanju krvarenja, kao u slučajevima rađanja ili obrezivanja.

Primjetit ćemo da nam je po sunetu također preporučeno da svoj post tokom ramazana prekidamo hurmama. Hurme bi se trebale jesti prije akšam namaza, to je medicinski i po nutiricionistima najbolje, kao i po sunetu.Velika vrijednost hurmi također je naznačena u poznatim i prekrasnim ajetima u Kur’anu, sura Merjem, ajeti 25 -26.: Zatresi palmino stablo, posut će po tebi datule svježe, pa jedi i pij i budi vesela!

To je recept od Allaha, Stvoritelja, za djevicu Merjem u vrijeme rađanja Isaa, blagoslovljenog poslanika. To je recept koji ublažava i čini ugodnim porođaj.Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur’an istina.

A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten? (Fusilat, 53.)Kako autori navedenog medicinskog istraživanja predlažu davanje šećernih ili slatkih tvari, mi im preporučujemo da pokušaju sa davanjem hurmi novorođenčetu kako bi mu se olakšali bolovi.

Izvor: Islamivoice

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Autor članka je Fatih sa 37 aktivnih i 0 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email ahmedpasalic96@gmail.com.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.