Učenici naše škole obilježili Evropski vikend posmatranja ptica *Arhiva

Info: Aktivni članci 561, Arhivirani članci 4683

Ekološka sekcija naše škole već nekoliko godina sarađuje sa Ornitološkim društvom “Naše ptice” iz Sarajeva. Kao rezultat te saradnje, JU SŠC “Nedžad Ibrišimović” Ilijaš dobila je zahvalnicu za dugogodišnju saradnju i učešće u projektima, koju je u ime škole primila profesorica Mirzeta Kašić Lelo.

5bba926836e0f
Dr.Dražen Kotrošan, Mirzeta Kašić Lelo i Senada Dželović na dodjeli zahvalnice

Ornitološko društvo “Naše ptice”, povodom Evropskog vikenda posmatranja ptica, organizovalo je u subotu, 6.10.2018.godine , edukativno istraživački kamp.Članovi ovog društva počastili su učenike III3 razreda naše škole i 10 učenika Četvrte gimnazije Ilidža jednodnevnim izletom u Park prirode, Hutovo blato.Dr.Dražen Kotrošan, ornitolog, i njegovi saradnici Nermina Sarajlić, Aida Sarajlić, Nasiha Selimović i Adela Čorbo pokazali su se kao dobri domaćini i savršeni predavači.Zajedno sa profesorima Mirzetom Kašić-Lelo, Ermirom Nuhodžić, Senadom i Šefikom Dželovićem, potrudili su se da ovaj edukativni izlet prođe u najboljem redu.

Za učenike je ovo bio jedan izuzetno zanimljiv i interesantan dan, dan koji će dugo pamtiti kao jedno novo iskustvo.Posjetili su stazu na brežuljku Karaotok i uživali u bogatstvu flore i faune kojom obiluju ovi prostori.Članica društva upoznala je učenike sa pticama koje nastanjuju Park prirode, kao i onima koji tu odmaraju tokom svojih dugih putovanja.Mogli su da dvogledima, ali i uz pomoć teleskopa, posmatraju ptice u letu, uoče različite vrste i uživaju u raskoši ptičje populacije.Učenici su brodicom plovili jezerom, zanimljivim kanalima ovog jedinstvenog prirodnog kompleksa.

Ornitološko društvo nastavlja saradnju sa nama.Već u ponedjeljak, 8.10.2018.godine, u sklopu realizacije projekta “Povećanje diverziteta školskih dvorišta” članice ovog društva održaće predavanje o tome kako urediti i povećati raznovrsnost živog svijeta u školskim dvorištima.

prof. Mirzeta Kašić-Lelo

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.