Učenici određenih škola u Sarajevu ostali bez uvjerenja, roditelji se nisu izjasnili o jeziku

BiH

Djeca određenih osnovnih škola u Kantonu Sarajevo čiji se roditelji nisu izjasnili za samo jedan od tri zvanična jezika koja će njihova djeca koristiti umjesto kovanice “Bosanski/Hrvatski/Srpski jezik” nisu dobila uvjerenje o postignutom uspjehu na polugodištu.

Ova  informaciju novinarima klixa potvrdio   je i Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo.

“Mi smo već ukazivali na taj problem, ja sam čak i javno govorio o tome. Nažalost, dogodilo se ono najgore, a to je da su neka djeca faktički bila diskriminisana. O ovom slučaju javno je progovorio zastupnik u Skupštini KS Damir Nikšić koji je najavio da će na narednoj sjednici govoriti o ovom pitanju koje će sigurno proizvesti određenu diskusiju”, rekao je  Sivro.

Rekao je kako su direktori osnovnih škola u Kantonu Sarajevo iz resornog ministarstva dobili instrukciju da roditeljima kažu da se ponovo izjasne za jednu od tri opcije. U suprotnom, djeca neće dobiti uvjerenje o postignutom uspjehu na polugodištu.

“Nažalost, razum nije prevladao i šteta je već napravljena. Neka djeca nisu dobila uvjerenja, a direktori škola koji razmišljaju o djeci zamolili su razrednike da obavjeste roditelje da ne šalju djecu po uvjerenje. To su one najgore situacije gdje se gluposti odraslih odražavaju na djecu”, istakao je Sivro.

Podsjetio je da je Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo početkom ove školeske godine kritikovao odluku sada već bivšeg ministra za obrazovanje, nauku i mlade u Kantona Sarajevo Elvira Kazazovića.

“Naš stav je jasan. Voljeli bismo da nastavnici, roditelji i djeca biraju između kvalitetnih programa, sadržaja i pristupa izučavanju onoga što je predviđeno nastavnim planom i programom, a ne da raspravljaju o tome kako će se taj predmet zvati. U vremenu kada u svijetu djeca biraju predmete, kada se uvode neki novi predmeti zbog novih znanja i vještina mi pričamo o nazivu predmeta ne samo jezika već i drugih predmeta. Mi u obrazovanju trpimo sve negativno što reforme donose. Više niko ne vodi računa o tome uče li djeca nešto korisno, odgovara li im to što uče niti ih zanimaju povratne informacije o tome šta su djeca naučila”, poručio je Sivro.

Kontaktirali smo i novu ministricu obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Zinetu Bogunić koja nam je rekla da nije u toku s ovim dešavanjima, ali da je resorno ministarstvo u fazi rješavanja ovog problema na dugoročnom način.

Podsjećamo, u novembru prošle godine Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo zvanično je počelo provoditi instrukcije prema kojoj su škole dužne da provedu anketu kod roditelja djece kako bi se u školskoj dokumentaciji upotrebljavao samo jedan od zvaničnih jezika u BiH, dakle ili bosanski, ili hrvatski ili srpski jezik.

Sadržaj ovog članka prenosimo sa klix.ba@Preuzeto.
Autor članka je Redakcija sa 130 aktivnih i 1032 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.