Učenici SŠC “Nedžad Ibrišimović” Ilijaš posjetili Livanjsko polje (FOTO) *Arhiva

Aktivni članci 731 od 753, Arhivirani članci 2404 od 2419

Pripremila: Aida Krhan, prof.
Foto: Sead Kazija, prof.

Zahvaljujući požrtvovanosti, kreativnosti i predanom radu naših profesorica i profesora, učenici naše škole često posjećuju zanimljiva područja i stiču znanja koja je bez terenske nastave, u samoj učionici, mnogo teže usvojiti. Gotovo je postalo tradicionalno da prirodnjaci i ekolozi, predvođeni predmetnim profesoricama i profesorima, svake godine posjete neki lijepi kutak Bosne i Hercegovine. Posljednje u nizu takvih putovanja desilo se u subotu, 11. 5. 2019. godine, kada su učenici Ia i dvije učenice Iib, ukupno njih 12, posjetili Livanjsko polje, povodom Svjetskog dana ptica selica, koji se u svijetu obilježava 10. maja. Jednodnevni edukativni izlet smo realizovali u saradnji sa Ornitološkim društvom „Naše ptice“ iz Sarajeva sa kojim Ekološka sekcija naše škole ima dugogodišnju saradnju. Sve troškove putovanja snosilo je spomenuto društvo.

Domaćini, predavači ovog edukativnog putovanja, članovi Ornitološkog društva „ Naše ptice“, predsjednik dr. Dražen Kotrošan, kustos Zemaljskog muzeja i šef Prirodnjačkog odjela, kao i mr. Nermina Sarajlić, bili su na visini zadatka.

Naše stajne tačke bila su mjesta gdje su nam ovi vrsni predavači ispričali priču o migracijama ptica preko Duvanjskog i Livanjskog polja, kao i zadržavanju ptica na Buškom jezeru. Saznali smo zašto je Livanjsko polje veoma važan toponim za migracije ptica i zašto je važno da se zaštiti njihov biodiverzitet. Učenici su imali priliku da pomoću dvogleda i teleskopa sa osmatračnica posmatraju ptice i pomoću ključeva otkrivaju koju su pticu vidjeli. Posmatrali su galebove, čaplje, laste, žličarke itd.

Putovanje preko Travnika, Kupresa, Duvanjskog polja, Buškog jezera i Livanjskog polja, kao i odmor na Rostovu i u Livnu, učinili su prošlu subotu predivnom za učenike naše škole i za profesorice Mirzetu Kašić Lelo, Dijanu Novosel i profesora Seada Kaziju. Ovom prilikom se zahvaljujemo Ornitološkom društvu „ Naše ptice“ na darovanim čarobnim trenucima ovog putovanja za sjećanje.

5cdc3e3ce8303 5cdc3e347975c 5cdc3e1a72c41

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.