Udruženje BH novinari osudilo “neprofesionalne izjave Gordane Tadić” *Arhiva

Info: Aktivni članci 588, Arhivirani članci 4683

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju nedozvoljeno ‘uplitanje’ Tužiteljstva BiH u rad novinara i medija u Bosni i Hercegovini, uključujući neprofesionalne izjave glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić.

Podsjećaju da je na pres-konferenciji 19. aprila u Sarajevu tužiteljica Tadić ponovo pokušala denuncirati novinare, odrediti im na koji način trebaju raditi i kome dostavljati informacije dobijene legitimnim istraživačkim postupkom u korist medija i javnosti, a sve s ciljem zataškavanja nedovoljno efikasnog postupanja Tužiteljstva BiH u oblasti kriminala i korupcije, posebno u konkretnim slučajevima poznatim pod nazivom “falsifikovanje diploma” i “obavještajna afera”.

“Zatečeni smo zavidnim neznanjem tužiteljice Tadić o medijskim slobodama i ulozi istraživačkog novinarstva, uključujući i obavezu medija da javnosti dostave na uvid sve informacije koje su od javnog značaja, a da pri tome ne moraju tražiti dozvolu Tužiteljstva BiH, tužiteljice Tadić i njenih saradnika niti bilo kojeg drugog državnog ili javnog organa i institucije”, navodi se u saopćenju.

Upravni odbor BH novinara zahtijeva od Tužiteljstva BiH da komunikaciju s novinarima i medijima svedu u okvire profesionalnih pravila, pristojnosti i uljudnosti, uvažavajući potrebe medija i pravo javnosti da bude informirana o pitanjima od značaja za sigurnost građana, zakonito postupanje pravosuđa i funkcioniranje pravne države u cjelini.

Istovremeno, traže hitan odgovor na upit Linije i za pomoć novinarima od 25. marta 2018. godine zašto Tužiteljstvo i tužiteljica Tadić nisu proveli istragu u vezi s nezakonitim ispitivanjem novinara portala Žurnal Azre Omerović i Avde Avdića u prostorijama Tužiteljstva BiH, te koje će pravne radnje poduzeti prema tužiteljima koji su prekršili Kazneni zakon BiH, saopćeno je iz Upravnog odbora Udruženja BH novinari.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.