Udruženje “Obrazovanje gradi BiH” novcem od malinjaka osigurava stipendije za učenike *Arhiva

Malinjak se prostire na površini od 1.5 hektara u mjestu Malešići u općini Ilijaš.

Ilijaš

Predstavnica Udruženja “Obrazovanje gradi BiH” Melina Dželović kazala je da su krajem 2016. godine zasađene prve maline, a da berbu očekuju ovog ljeta.

Glavni cilj tog projekta je, kaže, pružiti mogućnost njihovim stipendistima i volonterima da steknu nova znanja i vještine, da se upoznaju sa svojim vršnjacima te da kvalitetnije provode slobodno vrijeme.

Malinjak ne bi mogao biti uspostavljen bez finansijske podrške Provincije Girona iz Katalonije, Španija, koji su prepoznali dosadašnji rad Udruženja i vrijednost ideje tog projekta.

“Naši uposlenici i volonteri i stipendisti su aktivno učestvovali u svim aktivnostima koje su do sada provedene, priprema zemljišta, sadnja, prihrana, uspostavljanje sistema za navodnjavanje, održavanje nasada i plantaže, berba, a sve s ciljem da se od prodaje ploda maline prikupe sredstva za stipendiranje korisničkih grupa”, istakla je Dželović.

Malinjak se prostire na površini od 1.5 hektara u mjestu Malešići u općini Ilijaš.

“S obzirom na činjenicu da smo u procesu prve berbe, da nas vremenski uslovi nisu najbolje poslužili, ali i zbog nedovoljnog broja aktivnih volontera i građana uspjeli smo nabrati nešto više od jedne tone ploda maline sorte vilamet i miker. Trenutno smo u iščekivanju za berbu treće zasađene sorte – polke”, dodala je.

Polovinom juna pokrenuli su i akciju “Ugodno, korisno, humano” kroz koju su pozvali građane da im se pridruže u branju malina, i na taj način budu uključeni u stipendiranje mladih kojima je novac zaista potreban.

Udruženje “Obrazovanje gradi BiH” je osnovano dobrovoljnim udruživanjem građana 28. jula 1994. godine, kao nevladina, nestranačka, neprofitna i multinacionalna organizacija, s ciljem materijalne podrške djeci koja su u ratu izgubila roditelje, zatim osobama s invaliditetom, talentovanoj djeci, nacionalnim manjinama i socijalno ugroženoj djeci i mladim kako bi kvalitetno završili školovanje i postali progresivni članovi društva.

izvor: Klix.ba

Autor članka je Redakcija sa 251 aktivnih i 907 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.